Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Daniel Popescu (Grupul parlamentar al USR)
Deputatul USR Daniel Popescu solicită Guvernului să pună în dezbatere o politică responsabilă în ceea ce privește managementul populației de urs brun

Daniel Popescu, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Salvați România (USR) și ales în Circumscripția nr. 43 - Diaspora, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a solicitat Ministerului Mediului și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” răspunsuri privind evoluția populației de urși din județul Suceava.

Interpelarea vine pe fondul mai multor incidente grave și cu impact important asupra comunităților locale, constând în atacuri ale urșilor, asupra oamenilor și gospodăriilor acestora.
“Solicit Guvernului să ia măsurile necesare pentru prevenirea acestor atacuri printr-o politică responsabilă în ceea ce privește partea de management a populației urșilor. Defrișările iresponsabile și înmulțirea excesivă a urșilor de pe raza județului Suceava a dus la producerea unor atacuri asupra oamenilor și animalelor domestice din gospodării. Mai avem nevoie de acțiuni consecvente de informare și atenționare a oamenilor aflați în zonele cu risc crescut de interacțiune cu urșii”, a transmis deputatul USR Daniel Popescu.
Incidentele, consemnate în presa locală și națională, ridică un mare semn de întrebare cu privire la două aspecte fundamentale: pe de o parte, modul de gestiune a efectivelor de animale sălbatice, în special urși, în vederea protejării lor și, mai ales, a oamenilor și bunurilor acestora; pe de alta, consecințele pe care le au defrișările necontrolate și iresponsabile, neînsoțite de măsuri de reîmpădurire, asupra habitatelor faunistice și umane.
În răspuns, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” a transmis că, în anul 2019, numărul estimat de urși de la nivelul României este cuprins între 6450 și 7200, populația fiind depășită față de numărul optim stabilit (de 4000 de exemplare) cu cel puțin 62%. În județul Suceava, de exemplu, a fost raportat la nivelul anului 2016 un efectiv cuprins între 230 și 250 de urși, în condițiile în care numărul optim ar fi de aproximativ 100 de exemplare.
“Poate că cea mai stranie precizare a Ministerului Mediului este că, în 2018, a fost aprobat Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, elaborat de către INCDS, însă nu dispune de resurse pentru implementarea măsurilor active din acest plan. Este straniu pentru că drepturile salariale ale directorului general al INCDS pentru anul 2019 totalizează 1.943.000 lei!” - a continuat deputatul Daniel Popescu.
Ministerul Mediului ne-a informat că exemplarele de urs nu au, în general, implantate elemente de monitorizare, motiv pentru care nu pot fi identificate specimenele de urs care au provocat incidentele consemnate în presă. Ministerul a mai precizat că, în ultimii trei ani, acesta a emis către gestionarii de fonduri cinegetice din Brașov, Covasna și Harghita un număr de 11 avize pentru relocarea unui număr de 29 de exemplare de urs. Dintre acestea, doar 7 exemplare au fost relocate, însă niciunul în județul Suceava.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 2:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro