Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae Daniel Popescu (Grupul parlamentar al USR)
PSD continuă asaltul pentru discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV)

Prin comisia de anchetă pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, “PSD-fără-ALDE” continuă asaltul pentru discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și a instituțiilor implicate în procesul electoral. PSD încearcă astfel să își acopere incompetența de organizare a alegerilor europarlamentare.

”În traducere liberă, continuă ancheta PSD despre cum a organizat și pierdut PSD alegerile. Încă din iulie a fost evident că PSD urmărește să obțină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV), sistem care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. Tocmai de aceea numărul semnalărilor pentru ambele procese electorale din luna mai 2019 a fost mult mai mic (9.282!) în comparație cu numărul semnalărilor transmise la alegerile parlamentare din 2016 - 246.573 și la alegerile locale din 2016 - 40.261, deși în luna mai 2019 s-au desfășurat simultan două procese electorale. Este clar ca lumina zilei că: 1. obiectul acestei comisii de anchetă este desființat și ca atare se impune desființarea comisiei și 2. reprezentanții PSD încearcă să saboteze următoarele cicluri electorale și mai cu seamă cel pentru alegerea președintelui României”, afirmă deputatul USR Daniel Popescu, secretar al Comisiei de anchetă.
Sesiunea parlamentară a demarat și cu o nouă ședință a Comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile din 26 mai 2019, pe ordinea de zi fiind înscrise audierea reprezentanților INS (Institutul Național de Statistică) și al STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). Cele două instituții, după cum prevede legea, au un rol important în transmiterea și centralizarea datelor în cadrul procesului de votare. S-au adus clarificări adecvate cu privire la responsabilitățile fiecărei entități - de pildă, INS nu utilizează modulul SIMPV, ci SICPV (Sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale), adică modulul de centralizare post-votare. SICPV a fost realizat pentru a exista mai multe niveluri de verificare a proceselor verbale încărcate în sistem. Încă de la începutul intervenției, INS a clarificat că “nu există semnale din care sa rezulte vicierea votului”.
În a doua parte a audierilor, STS a confirmat că SIMPV a fost implementat în baza cerințelor AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) și în baza legii. De asemenea, conform reprezentantului STS, “utilizarea SIMPV nu a afectat procesul de votare, timpul mediu cuantificat din momentul verificării până la validarea în SIMPV a datelor unui alegător care și-a exprimat opțiunea de vot pentru ambele procese electorale fiind de 16 secunde în țară și 9 secunde în străinătate”. Reprezentantul STS a mai confirmat că problemele semnalate nu sunt cauzate de funcționarea aplicațiilor informatice sau a serviciilor de comunicații din cadrul SIMPV, ci de neaplicarea procedurilor pe care trebuia să le urmeze atât președinții secțiilor de votare, cât și operatorii de calculator, în conformitate cu prevederile legale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 2:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro