Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae Daniel Popescu (Grupul parlamentar al USR)
UK are un nou prim ministru. Românii din Marea Britanie trebuie să continue să aplice pentru noul tip de rezidență.

Marea Britanie are un nou prim-ministru, Boris Johnson, și un nou cabinet de miniștri care favorizează ieșirea acesteia din Uniunea Europeană cât mai repede, și în orice condiții.

În acest context, și considerând numărul mare de români de acolo, drepturile cetățenilor europeni din această țară trebuie să fie prioritatea în dialogul autorităților românești și a Uniunii Europene cu instituțiile britanice.
Garantarea drepturilor românilor din Marea Britanie nu înseamnă doar posibilitatea de a face cerere pentru rezidență de exemplu, ci și informarea despre pașii necesari, și sprijinul practic pentru a face toate procedurile accesibile pentru cetățenii români care rămân după Brexit. Altfel mulți riscă o situație legală precară, care va avea repercusiuni asupra condițiilor de muncă și trai.
“Reiterez că cea mai bună atitudine a românilor din UK față de Brexit este să își pregătească actele de care au nevoie și să APLICE pentru a obține noul tip de rezidență -- settled status -- http://bit.do/e2VfW. Am primit aceleași recomandări și în ultima mea vizită în Marea Britanie din mai 2019, când m-am întâlnit cu reprezentanți ai instituțiilor britanice, parlamentari britanici și ONG-uri care au beneficiari români. Voi continua să transmit acest mesaj, inclusiv prin colegii USR din Parlamentul European. Ca întotdeauna, vom încerca să fim aproape de românii din Marea Britanie care ne semnalează probleme.” - a transmis deputatul USR Daniel Popescu.
Din 30 martie 2019, Guvernul Regatului Unit a lansat oficial site-ul pe care cetățenii europeni pot solicita noul statut de ședere:
SISTEMUL DE ÎNREGISTRARE a cetățenilor din UE în vederea obținerii noului statut de ședere în UK - https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families (aceasta este adresa unde puteți aplica online pentru obținerea noului statut de ședere în UK).
GHIDUL DE ÎNDRUMARE în LIMBA ROMÂNĂ pentru cetățenii UE care solicită noul statut de ședere/rezidență pe teritoriul UK - https://bit.ly/2JNfJCz și
Vă recomandăm să vă pregătiți documentele și să faceți aplicația CÂT MAI CURÂND POSIBIL. Termenul limită de depunere a cererilor va fi:
30 iunie 2021 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cu un acord) sau
31 decembrie 2020 (dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord).
“Voi continua să urmăresc îndeaproape negocierile care au loc atât pe teritoriul britanic, cât și în plan european în ceea ce privește Brexit-ul, pentru a oferi o cât mai bună informare a cetățenilor români din Marea Britanie care sunt direct interesați de această problematică. Nu în ultimul rând, îi invit pe toți cei care au nelămuriri specifice despre această chestiune să îmi scrie la daniel.popescu@cdep.ro sau să trimită email la londra.brexit@mae.ro (un membru al echipei Ambasadei României la Londra va răspunde solicitării dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil).” - a declarat deputatul USR Daniel Popescu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 2:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro