Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae Daniel Popescu (Grupul parlamentar al USR)
Brexit-ul pe înțelesul tuturor: ce este și cum ne afectează

Parlamentarul USR de Diaspora, Daniel Popescu, care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani și care cunoaște din experiență problematica din jurul Brexit-ului, consideră că românii trebuie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo și asupra celor care intenționează să emigreze în UK.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană vineri, 29 martie 2019, la ora 23.00 GMT, după ce cetățenii acestei țări au votat în proporție de 51,9% (față de 48,1%) în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE la referendumul organizat în 2016. Regatul Unit și UE au negociat mai mult de un an de zile asupra termenilor în care se va pune în practică desprinderea țării de colosul european.
Spre sfârșitul anului 2018, guvernul de la Londra a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană, care a fost însă respins cu o largă majoritate de parlamentarii britanici în data de 15 ianuarie 2019. Va fi nevoie, așadar, de un nou plan privind Brexit-ul, pe care guvernul britanic va trebui să îl supună aprobării în Parlament în cele două luni și jumătate care rămân până la producerea Brexit-ului. Cele 27 state membre ale UE vor trebui să aprobe și ele acest acord.
Proiectul respins de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană conține, în principal, prevederi referitoare la: decontul financiar pe care UK va trebui să îl plătească Uniunii Europene (39 miliarde de lire sterline), perioada de tranziție de 21 de luni de după producerea Brexit-ului, angajamentele privind drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit și drepturile cetățenilor Regatului Unit care trăiesc în UE, precum și stipulări importante (și, se pare, foarte controversate) cu privire la granița cu Irlanda.
Demn de menționat este faptul că acordul nu este unul comercial - acesta va trebui încheiat în timpul perioadei de tranziție. Trebuie amintit de asemenea că, pe lângă adoptarea unui acord, va fi semnată și o declarație mai scurtă privind relațiile viitoare dintre Regatul Unit și UE, care va include și tipul de comerț pe care cele două părți îl doresc.
Proiectul respins de declarație politică, care stabilește cadrul viitoarelor relații dintre Marea Britanie și UE, este un plan general și nu are caracter obligatoriu. Acesta prevede, printre altele, „o zonă de comerț liber și cooperare profundă în domeniul bunurilor, cu tarife și cote zero”. Vor exista „aranjamente vamale ambițioase”, care se vor baza pe termenii stabiliți în acordul de retragere.
“Ne aflăm, așadar, doar la începutul unui proces de «divorț» foarte laborios, iar exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE se va derula într-un context european extrem de complex. În Marea Britanie se află una dintre cele mai importante comunități românești situate în afara granițelor țării, adică aproximativ 411.000 de români, deși numărul lor real este mult mai mare. Brexit-ul este doar una dintre cele mai importante provocări de la nivelul UE care trebuie gestionate cu responsabilitate”, a precizat deputatul USR Daniel Popescu.
În materie de drepturi, după ieșirea Marii Britanii din UE, europenii nu vor mai avea prioritate în ceea ce privește dreptul de a locui și de a lucra în Marea Britanie. La rândul lor, britanicii vor trebui să solicite cel mai probabil vize de tipul celor din Statele Unite pentru a călători și a lucra în Europa. În acest fel, se va pune capăt liberei circulații a persoanelor, cu precizarea că în UK vor fi favorizați migranții înalt calificați, în timp ce migrația celor slab calificați va fi limitată.
„Merită să îi asigurăm, totodată, pe cetățenii români că drepturile cetățenilor europeni și britanici vor fi protejate și după producerea Brexit-ului (cel puțin până la sfârșitul perioadei de tranziție). Ca atare, aceștia vor putea să muncească și să studieze acolo unde locuiesc în prezent, iar membrii familiilor lor li se vor putea alătura. Acesta este un aspect extrem de important pentru România, dat fiind numărul deosebit de mare de cetățeni români care locuiesc pe teritoriul britanic”, a încheiat deputatul USR.
În final, merită amintit faptul că mai mult de 3 milioane de cetățeni ai UE trăiesc în Regatul Unit, iar un milion de cetățeni britanici locuiesc în țări europene.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 1 februarie 2023, 7:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro