Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Nicolae-Daniel Popescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Nicolae-Daniel Popescu (Grup USR)

Miercuri, 28 martie 2018 domnul Nicolae-Daniel Popescu, deputat USR în Circumscripția electorală nr. 43 Diaspora, a susținut în Parlament o declarație politică pe tema traficului de persoane. Domnul deputat a atras atenția asupra faptului că România este pe primul loc în rândul țărilor europene cu privire la numărul de victime ale traficului de persoane. Ca atare, se impun măsuri urgente de prevenire, combatere și sancționare a acestui fenomen. Fără o implicare mai activă din partea autorităților române pe toate cele trei paliere de acțiune, acest fenomen va continua să facă victime mai ales în rândul celor mai vulnerabili - femei și copii.

Potrivit unui raport din 2016 al Consiliului Europei, în perioada 2011-2015, numărul total al victimelor traficului de persoane provenite din România a fost de 4.622. Majoritatea au fost femei (66%), iar copiii au reprezentat 34,5% din numărul total al victimelor. Principala formă de exploatare a fost cea sexuală (pentru 54% dintre victime), urmată de exploatarea prin muncă (34%) și cerșetoria forțată (6%). Principalele țări de destinație ale acestora au fost Italia, Spania, Germania, Franța, Grecia, Polonia și Marea Britanie.
În acest context, obligația României de a lua măsuri urgente și mai hotărâte ca până acum în materie de prevenire, combatere și sancționare a traficului de persoane se impune cu necesitate. Dat fiind că este un fenomen de o gravitate și amploare îngrijorătoare, cu consecințe greu de remediat în plan individual și social, este surprinzător faptul că nu au fost luate până acum măsuri mai severe, deși legislația europeană și cadrul legal-instituțional național permit și încurajează acest lucru.
Domnul deputat Nicolae-Daniel Popescu și-a exprimat la finalul declarației politice convingerea că, printr-o presiune parlamentară susținută asupra instituțiilor competente în domeniul traficului de persoane, lupta împotriva acestui fenomen va fi luată realmente în serios și va da rezultate. De aceea, domnul deputat va continua să urmărească îndeaproape activitatea autorităților sub acest aspect.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 februarie 2023, 3:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro