Curriculum Vitae
Mesajul presedintelui
Press releases
Statements and speeches
Interviuri
Photo gallery
Agenda
Întâlniri diplomatice
Parliamentary activity
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
www.vzgonea.ro
 
You are here: Home page > Legislature 2008-2012 > Chamber of Deputies > Valeriu Ștefan Zgonea > Mesaj Versiunea pentru printare

Mesajul Presedintelui Camerei Deputatilor

Dragi cetățeni,

Îndeplinirea mandatului de Președinte al Camerei Deputaților reprezintă o onoare și totodată o mare responsabilitate.

Este o onoare să reprezint această instituție, pentru că Parlamentul, prin rolul consacrat expres de Constituția României, este una dintre expresiile democrației în cadrul statului de drept, reprezentant și garant al voinței poporului, al respectării drepturilor și libertăților și al echilibrului instituțional.

În același timp, este o mare responsabilitate să contribui la îmbunătățirea activității Camerei Deputaților, la eficientizarea și deschiderea acesteia către cetățenii pe care îi reprezintă.

Îmi propun ca acest mandat să reflecte valorile în care cred și pentru care lupt: respectul față normele de drept, responsabilitatea față de cetățeni, colaborare, eficiență și sinceritate.

De aceea, prin exercitarea mandatului meu, propun un model de conducere bazat pe:

  • Respectarea prevederilor Constituției României și ale Regulamentelor Parlamentului în activitatea Camerei Deputaților. Camera Deputaților împreună cu Senatul României constituie forul legislativ suprem al statului. Activitatea Camerei trebuie, prin urmare, să reflecte respectul față de litera și spiritul legii, precum și față de ordinea impusă de Regulamentele interioare. Exercitarea mandatului meu va respecta supremația Constituției.
  • Reforma instituțională pentru o mai mare transparență și eficiență în activitatea Camerei. În baza raportului de audit efectuat anul trecut asupra activității Camerei Deputaților, îmi asum aplicarea tuturor pașilor necesari pentru eficientizarea activității acestei instituții. Printre acești pași se numără: eficientizarea proceselor de gestiune a documentelor, centralizarea și optimizarea procesului de achiziții publice, eficientizarea proceselor bugetare, precum și implementarea unor indicatori de performanță.
  • Îmbunătățirea cooperării instituționale cu toate autoritățile statului român, respectând principiul separației și echilibrului puterilor în stat. Camera Deputaților nu poate și nici nu trebuie să funcționeze izolată de celelalte autorități ale statului. În acest sens, voi lucra pentru implementarea unui proces mai eficient de informare reciprocă, în timp util, cu privire la proiectele și activitățile derulate. De asemenea, voi milita pentru o comunicare eficace între Camera Deputaților și toate instituțiile statului. Cred în colaborare, comunicare și lucru în echipă, iar mandatul meu va reflecta aceste valori.
  • O mai bună informare a cetățenilor cu privire la activitatea Parlamentului, în general și a Camerei Deputaților, în special. Camera Deputaților lucrează în primul rând pentru cetățeni. Românii au dreptul să cunoască activitatea Parlamentului și a reprezentanților lor, indiferent de mijloacele de informare pe care le au la dispoziție. Prin urmare, Camera Deputaților are obligația de a furniza cetățenilor României informații complete, transparente și accesibile, în timp util. Împreună cu organismele abilitate din cadrul Camerei Deputaților, voi lucra pentru implementarea unui sistem centralizat, accesibil și eficient de comunicare a tuturor informațiilor necesare către cetățeni.
  • Deschidere în relația cu mass-media. Mass-media asigură contactul direct, de zi cu zi, cu cetățenii României, constituind o manifestare a libertății de exprimare de o importanță considerabilă în cadrul democrației constituționale. Informația trebuie să ajungă la presă într-un mod transparent, nedistorsionat și într-un timp cât mai scurt. Pentru aceste rațiuni, voi promova o relație deschisă cu presa, bazată pe profesionalism și corectitudine.
  • Sporirea și consolidarea rolului Parlamentului României în procesul decizional la nivel european. Rolul Parlamentului național în reprezentarea intereselor României în procesul legislativ comunitar este deosebit de important. În virtutea competențelor conferite de sistemul normativ național și de cel comunitar, Camera Deputaților are capacitatea și mijloacele de a se implica în dezbaterile privind politicile europene, pentru a promova interesele legitime ale României. În acest scop, îmi propun totodată o mai bună colaborare cu toate autoritățile statului în reprezentarea României pe plan european.

As dori să închei acest mesaj cu jurământul pe care l-am depus la începutul mandatului de parlamentar, jurământ căruia mă voi supune și în calitate de Președinte al Camerei Deputaților:

Jur credință patriei mele România.
Jur să respect Constituția și legile țării.
Jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României.
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare și fidelitate mandatul încredințat de popor.
Așa să mă ajute Dumnezeu!

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania saturday, 2 march 2024, 16:21
Telephone: +40213160300, +40214141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro