Curriculum Vitae
Mesajul presedintelui
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Întâlniri diplomatice
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
www.vzgonea.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Valeriu Ștefan Zgonea > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

În cadrul întâlnirilor, președintele Camerei Deputaților a transmis angajamentul ferm al autorităților române de a continua procesele de reformă la care statul român s-a angajat în relația sa cu partenerii europeni.
"Fie că este vorba despre reforma în Justiție, fie despre avansarea procesului de integrare, România își va respecta toate angajamentele asumate", a declarat Valeriu Zgonea.
În acest context, discuția cu doamna comisar Viviane Reding a reprezentat un bun prilej pentru a reafirma că reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, precum și îndeplinirea obiectivelor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare reprezintă priorități politice majore pentru România.
"Programul de guvernare al actualei majorități, votat în Parlament în prima jumătate a acestui an, pune pe un loc prioritar îndeplinirea indicatorilor prevăzuți în MCV. Este în primul rând interesul nostru să ne asigurăm că progresele care au fost realizate în aceste domeniu, progresele recunoscute de către Comisie, să fie continuate și în perioada următoare", a spus Valeriu Zgonea, la finalul întrevederii.
De asemenea, președintele Camerei Deputaților a asigurat-o pe doamna comisar Viviane Reding că Parlamentul României va acorda prioritate legilor care vizează reforma în Justiție, astfel încât să se poată trece cât mai repede la implementarea acestor măsuri.
"Mi-am exprimat speranța că raportul Comisiei Europene, care va fi publicat la sfârșitul anului în curs, va reflecta respectarea de către România a angajamentelor asumate în dialogul cu Comisia. Numirea la Justiție a unui ministru independent, care provine din rândul magistraților, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru în această direcție", a afirmat Valeriu Zgonea.
Pe de altă parte, discuțiile cu președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz, s-au concentrat în jurul obiectivului principal al instituțiilor statului român în ceea ce privește avansarea procesului de integrare europeană, în toate domeniile de activitate. În acest sens, Valeriu Zgonea l-a asigurat pe domnul președinte Schulz de angajamentul Parlamentului României față de valorile europene, ale democrației și statului de drept.
"Am avut o vară politică fierbinte la București, dar așa cum am arătat și în cadrul dezbaterii de la Parlamentul European pe care am avut-o luna trecută la Strasbourg, Parlamentul și Guvernul României au respectat Constituția și valorile democratice, indiferent de evoluțiile politice care au avut loc la noi în țară", a declarat Valeriu Zgonea, la finalul întrevederii.
Astfel, președintele Camerei Deputaților a apreciat echilibrul de care a dat dovadă Parlamentul European în această privință și i-a transmis domnului Schulz că România contează în continuare pe sprijinul Parlamentului European pe dosarele prioritare pentru țara noastră: libera circulație a persoanelor și consolidarea pieței interne, sprijinul politic pentru deblocarea deciziei privind aderarea României la spațiul Schengen, extinderea Uniunii Europene, avansarea parcursului european al Republicii Moldova sau sinergia Mării Negre.
"România va rămâne și pe mai departe un susținător ferm al proiectului european. Credem că este nevoie de mai multă Europă, mai multe politici economice viabile, mai multă competitivitate și mai multă coordonare în activitatea externă a Uniunii. Susținem importanța metodei comunitare pentru aprofundarea integrării europene, ca garant al legitimității necesare adoptării deciziilor de anvergură pe temele de actualitate în acest context complicat de criză economică", a mai spus președintele Camerei Deputaților.
La finalul întrevederii, în virtutea menținerii și consolidării relațiilor de cooperare dintre Parlamentul României și Parlamentul European, Valeriu Zgonea i-a adresat invitația domnului președinte Schulz de a susține un discurs pe teme de politică europeană la sfârșitul lunii octombrie, în fața plenului reunit al Parlamentului României.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 19 ianuarie 2022, 4:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro