Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.romeoradulescu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Romeo Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Romeo Rădulescu (Grupul PC - PLR)

Domnul deputat Romeo Rădulescu (Grup PC-PLR), a depus două inițiative legislative pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru modificarea Art. 8 din Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.

Prin primul proiect se dorește ca substanțele considerate drept halucinogene de către autoritățile responsabile în materie, respectiv Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, să fie incluse sau radiate în această categorie în termen de cel mult 30 de zile de la data la care cele două foruri competente au luat la cunoștință de existența acestora, ori de la comunicarea hotărârii Comisiei de stupefiante a Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite.
“În pofida eforturilor autorităților statului de a reduce fenomenul traficului și consumului de droguri se constată, în continuare, proliferarea acestora, precum și creșterea numărului și a frecvenței cu care aceste substanțe ajung, în diferite moduri, să fie consumate în România. Aceste fenomene au loc și ca urmare a faptului că multe dintre substanțele interzise la nivel internațional ca fiind stupefiante nu ajung să fie preluate prompt în legislația românească, pentru a fi incluse în listele naționale de substanțe interzise sau cu un regim special de cultivare, producere, deținere și comercializare”, a explicat domnul deputat Romeo Rădulescu.
A doua inițiativă legislativă depusă are ca scop introducerea aceluiași termen de 30 de zile și pentru actualizarea categoriilor plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope aflate sub control național.
“O parte semnificativă dintre substanțele interzise la nivel internațional ca fiind psihotrope nu ajung să fie preluate prompt în legislația noastră, pentru a fi incluse în listele naționale de substanțe interzise sau cu un regim special de cultivare, producere, deținere și comercializare, printr-o inserare rapidă în unul dintre tabelele din anexele Legii nr. 339/2005”, a explicat deputatul Romeo Rădulescu.
Reamintim că în prezent nici Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și nici Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope nu prevăd termene pentru modificarea categoriilor de plante și substanțe ilegale, așa cum sunt stabilite de Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, sau organismele internaționale competente, deși Comisia Europeană are emisă, pe tema traficului ilicit de substanțe halucinogene, o propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului încă din 17 septembrie 2013.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 8:59
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro