Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.romeoradulescu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Romeo Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Romeo Rădulescu (Grup PC-PLR)

Domnul deputat Romeo Rădulescu (Grup PC–PLR) a depus marți, 28 octombrie, o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123 / 2012.

Propunerile implică adoptarea unor măsuri cu impact asupra consumatorilor finali de energie electrică și gaze naturale, care vor primi facturi raportate la consumul efectiv de energie electrică și gaze naturale într-o lună calendaristică, utilizând, în cazul energiei electrice, un tarif unitar, ce va cuprinde toate costurile adiționale, în prezent individualizate distinct pe factură.
Prin adoptarea prezentului proiect de lege, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar urma să elaboreze o metodologie de reglementare a prețurilor și tarifelor, astfel încât furnizorii de energie electrică să aplice clienților un tarif unitar, care va include toate componentele aferente energiei electrice furnizate.
Totodată, ANRE va trebui să elaboreze o metodologie pentru determinarea cantității de energie electrică activă distribuită pentru locurile de consum la interval de o lună, astfel încât cuantumul facturilor de energie electrică să fie determinat prin citirea sau autocitirea lunară a contoarelor. Aceasta propunere are ca scop eliminarea obligației de plată în baza unui consum estimat de energie electrică.
“O mare parte a populației dispune de venituri la limita subzistenței, posibilitatea determinării cheltuielilor aferente utilităților gazelor naturale consumate efectiv fiind o necesitate stringentă în construirea bugetului consumatorului. Acest proiect are ca scop simplificarea modalității de facturare a energiei electrice și gazelor naturale consumate, astfel încât consumatorul să poată anticipa costul pe care trebuie să-l suporte lunar.”, a explicat domnul deputat Romeo Rădulescu.
Astfel, prin facturarea efectuată numai pe baza indexului lunar al echipamentului de măsurare, consumatorul nu va mai fi nevoit să achite anticipat sau retroactiv sume ce-i pot destabiliza bugetul familiei. În prezent, destul de frecvent, la momentul emiterii facturii de regularizare, consumatorul este nevoit să achite într-o singură tranșă o sumă importantă, care ar fi putut fi împărțită unitar pe întrega perioadă de consum.
“Prin depunerea prezentei propuneri legislative doresc să facilitez accesul consumatorilor finali la informațiile privind consumul de gaze naturale și electricitate, așa cum este normal într-o țară membră a Uniunii Europene, precum este România. Apreciez că, prin adoptarea acesteia, vom reuși să protejăm consumatorii (clienți casnici), care deseori sunt obligați să adere la contractul de furnizare și să accepte reglementări instituite nu totdeauna în favoarea lor, aflați uneori pe o poziție de inferioritate contractuală față de furnizorul de energie electrică sau gaze naturale. Adresez mulțumirile mele casei de avocatură Rădulescu & Mușoi, pentru suportul juridic oferit.”, a declarat domnul deputat Romeo Rădulescu.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 13:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro