Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.romeoradulescu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Romeo Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Romeo Rădulescu (Grup PDL)

Așa cum a promis alegătorilor săi, Romeo Rădulescu a depus la Camera Deputaților, alături de cea mai mare parte a parlamentarilor PDL, trei inițiative ce au ca scop îmbunătățirea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, a Legii 215/2001 a administrației publice locale, republicată și a Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali 1).

Proiectele legislative vizează modificarea unor prevederi ce țin de săvârșirea unor infracțiuni de către aleșii locali, precum și sancțiunile care li se aplică, de la caz la caz.
"Consider că modificările aduse transcend doctrinele tuturor partidelor de pe eșichierul politic și vin în întâmpinarea aspectelor semnalate repetat în Rapoartele Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) privind respectarea statului de drept și combaterea corupției, în special în rândul clasei politice, ce-au fost invocate până acum pentru a nu fi acceptați în Spațiul Schengen. Politicienii trebuie să ofere cadrul legislativ necesar pentru ca în funcțiile de conducere să ajungă numai oameni capabili și corecți, care nu au comis fraude sau acte de corupție, generatoare a dezonoarei și fricii de răspunderea penală pentru cei în cauză", a explicat deputatul Romeo Rădulescu.
Conform modificărilor propuse, mandatele consilierilor locali ori județeni, primarilor sau ale președinților consiliilor județene ar trebui să înceteze în toate situațiile în care au intervenit condamnări definitive pentru săvârșirea de infracțiuni intenționate, indiferent dacă acestea se execută sau nu în regim de detenție.
De asemenea, propunerile legislative se referă și la încetarea calității de consilier local ori județean, primar sau de președinte al consiliului județean în situația în care în timpul exercitării mandatului a intervenit o condamnare definitivă pentru orice infracțiune intenționată sau pentru o infracțiune de serviciu ori în legătură cu serviciul, săvârșită din culpă (indiferent de felul pedepsei și de modalitatea executării acesteia, respectiv în stare de detenție ori în libertate). Mandatul alesului local trebuie să înceteze pentru că a încălcat legea penală fiind condamnat prin hotărâre judecătorească și nu în funcție de modalitatea de executare a pedepsei, care este stabilită sub influența a numeroși factori obiectivi, dar și subiectivi. Deputatul PDL apreciază că acesta nu mai trebuie să fie demnitar pentru că este infractor–condamnat, ceea ce îl face nedemn a mai ocupa funcția publică.
În ceea ce privește modificările propuse la Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, republicată, acestea se referă la interzicerea participării la alegerile locale a persoanelor ce au fost condamnate definitiv pentru infracțiuni intenționate, sau pentru infracțiuni de serviciu ori în legătură cu serviciul săvârșite din culpă, indiferent dacă condamnarea este cu executare sau cu suspendare.
"Înapoierea economică și punerea sub semnul îndoielii a statului de drept în România, de către organismele Uniunii Europene și cancelariile țărilor cu o democrație consolidată, se datorează în mare măsură slabei pregătiri și necinstei unui mare număr de aleși locali, președinți ai consiliilor județene, primari sau consilieri. Mulți dintre ei candidează pentru a avea acces la banul public, dovadă fiind numeroasele dezvăluiri din mass-media și condamnările penale înregistrate. Pentru o mai bună folosire a resurselor locale și pentru dezvoltarea economiei în general, spre creșterea bunăstării tuturor, ar trebui ca demnitarii să fie aleși dintre oamenii onești, capabili și fără antecedente penale, care nu au în obișnuință și în preocupare infracțiunea, iar celor care abuzează apoi de funcție, săvârșind infracțiuni, să le înceteze mandatul", a declarat deputatul PDL Romeo Rădulescu, exprimându-și în același timp convingerea că "99% din românii ce respectă legile țării nu merită să fie conduși de cei sub 1%, care încalcă legea, indiferent dacă instanțele de judecată au decis executarea pedepselor acestora în penitenciare sau în stare de libertate".

Proiect de lege și expunere de motive

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 23 iulie 2024, 14:56
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro