Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.romeoradulescu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Romeo Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Romeo Rădulescu (Grup PDL)
România spune NU etnobotanicelor

Deși Legea nr. 194/ 2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive este relativ nouă, ea nu are eficiența scontată, după aplicarea sa de mai bine de un an de zile, s-a constatat diversificarea și creșterea volumului tranzacțiilor unor asemenea substituți, comercializându-se peste 1000 de tipuri ale acestor substanțe, în timp ce la nivel național sunt interzise numai câteva zeci dintre acestea.

Din datele statistice oficiale reiese că în ultimii 3 ani în țara noastră s-a înregistrat cea mai mare creștere a consumului de droguri, indicele urcând de la 1.7% la 4.3% în rândul populației autohtone. Astfel, numai în anul 2012 au fost înregistrați în evidențe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă cu mult mai mare, preponderent adolescenți și tineri sub 25 de ani.
Consumul de substanțe noi cu proprietăți pshioactive (SNPP), denumite deseori și “droguri legale sau plante etnobotanice”, reprezintă o problemă pentru secțiile medicale de primiri urgență din majoritatea județelor, în 54.1% dintre cazurile de urgență înregistrate fiind raportat un astfel de consum – conform Raportului Anual prezentat la 15 noiembrie 2012 de Agenția Națională Antidrog (ANA).
Deși sancțiunile prevăzute pentru persoanele care desfășoară diferite operațiuni cu substituții ce au efecte psihoactive sunt relativ aspre, iar autoritățile competente au luat unele măsuri care limitează distribuirea acestora prin unitățile comerciale “la stradă”, au proliferat totuși tranzacțiile prin intermediul mijloacelor electronice (Internet) și orice alte modalități bazate pe marketing direct sau rețele de vânzări piramidale, traficanții ocolind procedurile de autorizare a substanțelor noi, impuse de către Agenția Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Această eficiență redusă a reglementărilor adoptate poate fi explicată în principal prin faptul că organismele implicate în aplicarea lor, respectiv în procedurile de autorizare și control, nu acționează corespunzător, activitățile lor fiind sporadice și, de multe ori, formale, iar legea nu impune obligații stricte și, mai ales, sancțiuni în sarcina acestora, în cazul manifestării de atitudini pasive ori a realizării îndatoririlor de serviciu în mod necorespunzător.
Concluziile prezentate se desprind cu certitudine din numărul mare al diverselor produse cu efecte psihoactive, care se produc și comercializează fără ca organele competente române să ia măsuri eficiente pentru depistarea și interzicerea lor.
Considerăm că îndreptarea acestei stări de fapt este posibilă prin modificarea Legii nr. 194/2011, în sensul responsabilizării organelor competente (Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Sănătății – prin reprezentanții desemnați), avându-se în vedere și realitățile din alte țări, precum Polonia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie sau Germania, care au interzis un număr mare de substanțe psihotrope (spre exemplu, în Polonia au fost identificate nu mai puțin de 1200 de astfel de substanțe, într-un interval de numai 3 luni).
În acest sens, am depus alături de colegi parlamentari ce mi-au împărtășit punctul de vedere, un amendament legislativ, care a fost adresat Biroului Permanent al Camerei Deputaților.
Vă voi ține la curent cu dezbaterile parlamentare ce vor avea loc pe marginea acestei propuneri legislative, cu speranța că mass-media va îmbrățișa și populariza corespunzător nevoia de a forma în România un tineret neconsumator de droguri, oricare ar fi natura acestora.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 13:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro