Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
Legături:
www.romeoradulescu.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Romeo Rădulescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Romeo Rădulescu (Grup PDL)

Bunăstarea prezentă și viitoare a națiunii noastre depinde de măsurile economice implementate de guvernanți, dar mai ales de capacitatea de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune în toate sectoarele economiei. În ultima perioadă, pe fondul crizei economice începută în 2009, România a suferit o reducere semnificativă a investițiilor străine. Investitorii, după ce și-au analizat posibilitățile, au părăsit piața românească, îndreptându-se către economii mai predictibile, cu dezvoltare rapidă, care le asigură stabilitatea, profitul și succesul așteptat.

Ultimul studiu realizat de compania specializată în audit intern și consultanță KPMG scoate la iveală o realitate dureroasă pentru noi toți. În urma unei cercetări amănunțite privind gradul de absorbție a fondurilor europene în Europa Centrală și de Est, în rândul membrilor UE ce au aderat în perioada 2004–2007, țara noastră este ocupanta ultimei poziții, pe primul loc aflându-se Polonia.
Stabilitatea economică a Poloniei ar trebui să ne fie un bun exemplu, succesul polonez provenind din modul în care s-au folosit banii europeni, cât și din găsirea celor mai bune metode de privatizare a companiilor de stat. România mai are de lucrat mult la ambele capitole. În privința fondurilor europene, în 2012, țara noastră nu a reușit să atragă nici 10% din cuantumul total disponibil. În plus, din cauza neregulilor găsite în derularea proiectelor pe zona achizițiilor publice, am fost obligați de Comisia Europeană să plătim corecții financiare pe patru programe operaționale. La capitolul privatizări, actualul guvern a eșuat lamentabil, dosarul Oltchim, dar și CFR Marfă și Poșta Română, fiind adevărate contraexemple în domeniu.
Când discutăm despre accesarea banilor europeni, avem nevoie de o abordare unitară, atât din punct de vedere profesional, a celor implicați în mecanismul de gestionare a fondurilor, dar și din perspectiva socială, a celor care așteaptă rezultatele accesării programelor financiare și rămân doar cu dezamăgirea unor oportunități nevalorificate.
Ca parlamentar, este în atributul meu să susțin comunitatea locală, dar și să abordez problemele la nivel global, semnalând derapajele și întârzierea angajamentelor asumate de executiv. Astfel, la începutul acestei săptămâni am adresat o întrebare Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Orlando TEODOROVICI, solicitând un punct de vedere cu privire la strategia adoptată de Domnia sa pentru accelerarea absorbției fondurilor structurale și de coeziune. În același timp, am comunicat deplina mea disponibilitate și interesul pentru susținerea oricărei modificări legislative, prin care băncile comerciale autorizate de BNR să funcționeze pe teritoriul României, devin principalul instrument de analiză a proiectelor eligibile pentru finanțarea din fondurile europene. În majoritatea cazurilor, entitățile economice și administrațiile aplicante au nevoie de cofinanțare, iar astfel s-ar putea reduce birocrația și timpul de reacție pentru un proiect depus. Convergența criteriilor de eligibilitate și selecție a proiectelor cu criteriile de finanțare bancară ar degreva Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), care împreună cu Autoritățile de Management (AM), se pot concentra exclusiv pe responsabilitățile ce decurg din evaluarea on-line centralizată, reglementarea, controlul și supervizarea procesului de absorbție, conform modelului de succes deja experimentat în Polonia.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 8:13
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro