|
|
primit de la președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, domnul deputat Nicolae Păun
Marcăm azi Ziua Internațională a Drepturilor Omului – un reper istoric al lumii moderne postbelice pentru toți cetățenii din toate statele lumii - zi care este celebrată la nivelul întregii comunități internaționale în fiecare an, la 10 decembrie - urmare a adoptării de către Adunarea Generală a ONU în 10 decembrie 1948 a Declarației Universale a Drepturilor Omului, la Paris, sub forma Rezoluției nr. 217 A (III).
|
Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile și cu libertăți fundamentale, iar respectarea drepturilor omului a căpătat concretizare juridică la nivel internațional.
Totodată, aniversăm 60 ani de când de când statul român a devenit membru ONU. Deși dorința României de a face parte din Organizația Națiunilor Unite a fost exprimată oficial încă din 1946, aderarea țării noastre la O.N.U. a avut loc la data de 14 decembrie 1955, când Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluția A/RES/995 (X), primirea României alături de alte 15 state.
Statul român, împreună cu celelalte state membre ale O.N.U., a recunoscut importanța acestei declarații - care oferă o recunoaștere internațională drepturilor omului cu tot ceea ce reprezintă aceasta pentru democrația modernă și respectarea drepturilor persoanei umane.
În calitatea mea de președinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, cât și de președinte al Partidei Romilor Pro-Europa, folosesc acest prilej pentru a adresa concetățenilor mei cele mai bune gânduri, convins fiind că, din 1990 încoace, s-au înregistrat progrese mari în respectarea drepturilor omului, dar că, totodată, mai sunt multe de făcut, pentru a ne împlini dezideratele pentru un viitor comun mai bun. |
| |