Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Sándor Bende > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


privind vizita în România a delegației Grupului parlamentar Estonia-România din Parlamentul eston
16-18 septembrie 2018

La invitația domnului deputat Bende Sándor, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Estonia din Parlamentul României, în perioada 16-18 septembrie 2018, a avut loc vizita la București a delegației grupului omolog din Parlamentul eston, condusă de doamna Terje Trei, președintele grupului.

Pe parcursul convorbirilor a fost evidențiată dorința reciprocă de implicare într-un dialog deschis și constructiv pe o gamă largă de subiecte de actualitate, date fiind atât prioritățile aflate pe agendele naționale, cât și pozițiile similare și interesele comune la nivel european.
“Parteneriatul României cu Estonia are o importanță strategică din punct de vedere al potențialului turistic, al comerțului, și al agriculturii, cea din urmă fiind un important pilon al economiei din țară și din regiunea pe care o reprezint. Totodată, cooperarea celor două state este relevantă și sub aspectul politicii de securitate a Uniunii Europene, având în vedere faptul că atât Estonia, cât și România sunt țări frontieră ale UE. Salut înființarea, în Parlamentul eston, a Grupului de prietenie cu România, precum și deschiderea de a efectua vizita la Bucureșt, și am convingerea că această primă întâlnire a grupurilor de prietenie din Parlamentele celor două țări va fi urmată de alte contacte mutual benefice”, a declarat deputatul UDMR Bende Sándor pe parcursul convorbirilor oficiale cu delegația estonă.
Totodată, referindu-se la modelul eston de e-governance, care oferă cetățenilor posibilitatea de a se adresa online autorităților locale pentru soluționarea a aproape oricărei probleme, domnia sa a arătat că acesta poate reprezenta un exemplu de urmat pentru România, o bună practică în vederea reducerii birocrației, combaterii corupției și eficientizării administrației publice.
Programul vizitei a mai inclus o serie de întrevederi cu reprezentanți ai Comisiei pentru industrii și servicii, ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, ai Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic și ai Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați ale Camera Deputaților.
La nivel executiv, oficialii estoni au purtat convorbiri la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu domnul ministru Petre Daea și domnul secretar de stat Daniel Botănoiu, iar la Ministerul Afacerilor Externe cu domnul secretar de stat Dan Neculăescu.
Având în vedere interesul exprimat de partea estonă pentru domeniul agriculturii, delegația a vizitat Ferma Măriuța din județul Ialomița, unde au avut loc întâlniri cu întreprinzători locali.
In general, momentele cuprinse în programul vizitei au prilejuit transmiterea de către interlocutorii români și estoni a unui mesaj pozitiv privind implicarea părților în extinderea și diversificarea relațiilor bilaterale, precum și rolul diplomației parlamentare în promovarea, pe mai departe, a cooperării pe palierele politic, economic și de securitate. A fost exprimată deschiderea de continuare, la Tallinn, a dialogului demarat la București, cu ocazia acestei vizite.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 0:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro