Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Vlad Nistor > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Vlad Nistor (Grup PNL)
Vlad Nistor: Școala românească are nevoie urgent de un sistem de protecție care să garanteze siguranța în unitățile de învățământ

Siguranța elevilor și a personalului didactic în incinta unităților de învățământ trebuie să reprezinte una din condițiile esențiale ale sistemului educațional. Investim în zadar în infrastructura școlară, dacă nu garantăm și un mediu sigur pentru buna funcționare a sistemului de educație care este deja, atât de grav afectat. Fără o infrastructură școlară bună, fără cadre didactice competente, și fără siguranță în școli nu putem obține performanță în educația românească.

Garantarea climatului de siguranță publică în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ este esențială pentru funcționarea școlilor, dar și pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile. Prin urmare, această problemă nu mai poate să rămână în categoria discuțiilor ocazionale, atunci când apare un eveniment care ne atrage atenția. Preocuparea pentru siguranța în școli și în preajma acestora trebuie tratată ca o problemă permanentă.
Dincolo de calitatea și nivelul de educație, fiecare părinte din această țară, dorește ca atât timp cât copilul său este la școală să fie în siguranță. În acest moment, școala românească are nevoie urgent de un sistem de protecție care să garanteze siguranța în unitățile de învățământ!
Potrivit raportului UNICEF, România se află pe primul loc într-un clasament al violenței în școală, având cei mai violenți elevi cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, dintre toate statele lumii civilizate. Ba mai mult 75 % dintre școlile din întreaga țară nu au pază asigurată, iar 11% nu sunt nici măcar împrejmuite cu garduri.
De aceea, susțin propunerea legislativă a doamnei deputat Maria Grecea, care va rezolva lipsa reglementării actualei forme a Legii 35/2007. Concret, acest proiect de lege se referă la măsuri obligatorii la nivelul fiecărei instituții: plan de securitate, mijloace de alertă, împrejmuire; creșterea responsabilității unităților de Poliție, în cooperare directă cu reprezentanții școlilor și liceelor; existența unui sistem de management al vizitatorilor pentru a putea preveni accesul persoanelor neautorizate în incintă; includerea activităților extracurriculare în planul de securitate; răspunderea solidară a managementului instituției pentru prejudiciile suferite de elevii agresați.
La nivel local au avut loc programe care vizează siguranța elevului și combaterea violenței în școală. După cum se constată aceste programe rămân, din păcate, insuficiente. Statul trebuie să intervină cu soluții legislative aplicabile, pentru ca să putem vedea rezultate pozitive permanente. În caz contrar, rata violenței în școli va crește. De aceea este nevoie urgentă de aprobarea acestui proiect legislativ, care înăsprește legislația în domeniu și care duce la o creștere a gradului de protecție a elevilor în țara noastră.
În ciuda creșterii gradului de infracționalitate în școli sau în jurul acestora, în ultimii ani, acest fenomen a fost un aspect neglijat, prea puțin cercetat la nivel național. Precizez că în ultimii doi ani, Ministerul Educației nu a prezentat public niciun raport statistic asupra cazurilor de violență în școli. Solicit Domnului Ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, să publice cât mai urgent un raport cu privire la actele de violență, înregistrate la nivel național, în unitățile de învățământ, în ultimii 3 ani de zile. De asemenea solicit să prezinte situația actuală cu privire la numărul unităților școlare care au pază asigurată.
Cu toții ne dorim ca fiecare elev din această țară, să învețe într-un mediu sănătos, ferit de orice act de violență și să se întoarcă acasă nevătămat. În prezent însă, siguranța elevilor în școli lasă de dorit, motiv pentru care acest proiect de lege trebuie discutat și adoptat cât mai urgent, pentru a îmbunătăți de siguranța copiilor noștri.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 mai 2024, 19:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro