Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Eugen Gheorghe Nicolăescu
PNL contestă la CCR modul fraudulos în care PSD a adoptat OUG nr. 20/2016

Grupul PNL din Camera Deputaților a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, și pentru modificarea și completarea unor acte normative, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, la data de 7.11.2016.

PNL nu poate ignora faptul că votul exprimat în plenul Camerei Deputaților nu a fost dat în conformitate cu prevederile regulamentare și că încalcă jurisprudența constituțională fiind, astfel, identificate trei elemente de neconstituționalitate:
I. Încălcarea principiului bicameralismului consacrat prin jurisprudența constituțională, în sensul că amendamentele adoptate la Camera Deputaților modifică conținutul reglementării și generează o configurație semnificativ deosebită a actului normativ față de forma adoptată în Senatul României.
II. Încălcarea art. 69 alin.(2) din Regulamentul Camerei Deputaților conform căruia un raport adoptat de o Comisie permanentă a Camerei Deputaților trebuie distribuit la caseta electronică a deputatului cu cel puțin 5 zile înainte de dezbaterea acestuia în plenul Camerei Deputaților.
III. Legalitatea desfășurării ședinței plenului Camerei Deputaților din data de 7 noiembrie 2016. Astfel, în ciuda prevederilor constituționale prevăzute la art. 67 și a celor regulamentare de la art. 111 care prevăd explicit că, atât ședințele consacrate dezbaterilor, cât și cele în care se desfășoară votul final trebuie să respecte condiția obligatorie a existenței cvorumului legal de ședință, adică ”în prezența majorității membrilor” Camerei Deputaților, lucrările Camerei Deputaților au fost deschise în mod ilegal, la fel cum s-a desfășurat și ședința de vot final. Potrivit actualei structuri a Camerei Deputaților, cvorumul legal de ședință este de 177 de deputați, condiție care nu a fost întrunită nici la deschiderea ședinței de dezbateri (cităm din declarația Președintelui Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache: ”din totalul celor 353 de deputați, și-au înregistrat prezența 152 de deputați”), nici la începutul ședinței de vot final, conform înregistrărilor video captate de sistemul audio-video propriu al Camerei Deputaților.
PNL consideră că actele normative dezbătute și votate în ședința din data de 7 noiembrie 2016 au fost în mod ilegal declarate adoptate, prin încălcarea dispozițiilor constituționale și regulamentare.
Apreciem că situațiile expuse mai sus exced principiului autonomiei regulamentare a Parlamentului și atrag neconstituționalitatea legii de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2016.
PSD fură, minte și adoptă legi prin fraudă! Nu se poate invoca niciun motiv rezonabil pentru a încalca legea și a frauda votul chiar în Parlamentul României, care ar trebui să fie forul democratic autentic. Ședința de plen de luni ne-a arătat un PSD mincinos, arogant și hoț, care revine la vechile sale metehne, situându-se din nou deasupra legii.
Considerăm că asemenea acte care eludează legalitatea statului democratic nu trebuie tolerate și nu pot rămâne ignorate. Păstrăm și construim o Românie legală, cu responsabilitate!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 28 ianuarie 2022, 10:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro