Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Gheorghe-Eugen Nicolăescu
PNL propune recredibilizarea Academiei de Științe Militare

Partidul Național Liberal a depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care se propune abrogarea Legii nr. 140 din 10 iunie 2015 pentru modificarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Militare. Prin acest demers, PNL își propune recredibilizarea acestei instituții în sensul de a-și îndeplini misiunea declarată și anume de consacrare științifică a personalităților reprezentative din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.

Academia de Științe Militare înființată prin Legea nr. 56 din 22 martie 2012, ca instituție publică de interes național în domeniul cercetării științifice din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, s-a transformat prin Legea 140 din 2015 în Academia de Științe ale Securității Naționale. Din păcate, această nouă configurare a urmărit obținerea unor foloase materiale și sinecuri pentru unele persoane, devenind pentru membrii săi o pălărie mult prea mare și neadecvată.
Considerăm că scopul inițial al instituției a fost deturnat de către unii dintre membrii din conducerea sa. De asemenea, prin schimbarea titulaturii și a încadrării, prin Legea din 2015, implicarea instituției în numeroase scandaluri publice legate de plagierea unor lucrări de doctorat în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, apreciem că un gest reparatoriu necesar ar fi desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale și revenirea la forma sa inițială - Academia de Științe Militare -, în conformitate cu Legea nr. 56 din 22 martie 2012.
În opinia PNL, adoptarea acestui act normativ reprezintă o necesitate în vederea eficientizării cheltuirii banului public, având în vedere că reglementările din 2015 prevăd ca membrii titulari ai Academiei să beneficieze de o indemnizație lunară viageră egală cu indemnizația membrilor titulari ai Academiei Române, iar președintele Academiei a devenit ordonator principal de credite. În realitate, modul în care a funcționat Academia de Științe ale Securității Naționale, a determinat afectarea mediul academic din România, cu care aceasta a fost asociată. O instituție de un asemenea nivel trebuia să aducă un plus de credibilitate și seriozitate și nu să devină un izvor de controverse publice și mai ales politice, fără nicio legătură cu mediul academic, de cercetare.
Cheltuielile publice cu cercetarea nu trebuie să fie prejudiciate prin direcționarea acestor bani în sprijinul unei clientele instituționale, iar abrogarea acestei legi restabilește echilibrul de valori și principii ale lumii academice românești, eliminând astfel pentru totdeauna factorul politic.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 5:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro