Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la liderul Grupului parlamentar al PNL, Eugen George Nicolăescu
Avocatul Poporului face jocul PSD pentru a-i salva parlamentarii condamnați

PNL solicită instituției Avocatul Poporului să nu intre în jocul PSD prin care se urmărește ca un condamnat penal, căruia Justiția i-a interzis dreptul de a fi ales, să poată candida la alegerile parlamentare.

Apreciem că adresa Avocatului Poporului nr.15.658/2016 către Camera Deputaților referitoare la neconstituționalitatea unor dispoziții din Legea privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, face parte dintr-o stratagemă a PSD, care folosindu-se de decidenți politici, oferă Avocatului Poporului pretextul necesar să atace la CCR legea alegerilor parlamentare.
Constatăm cu indignare că PSD se ascunde după petiții anonime (sau semnate de persoane apropiate acestuia, dar fără notorietate publică) pentru a-l determina pe Avocatul Poporului să se implice în astfel de demersuri care nu fac cinste sistemului democratic.
Instituția Avocatului Poporului nu are niciun motiv să atace legea mai sus menționată la Curtea Constituțională, încercând printr-un astfel de demers să identifice pretexte de tipul „mi-a cerut Camera Deputaților” (condusă de majoritatea PSD) sau „mi-a cerut Senatul” (condus de majoritatea ALDE-PSD)!
În opinia noastră, dispoziția legală întrunește criteriile de constituționalitate cu privire la aplicarea principiului legalității stipulat în art.1 alin.5 din Constituție „ În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie” și care se traduce prin obligația respectării hotărârilor judecătorești.
Precizăm că Legea privind alegerile parlamentare prevede că nu pot candida la aceste alegeri „persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin lege” (art.2 alin.6 lit. c din L. 208/2015). Această prevedere este, de altfel, similară cu reglementarea cuprinsă în Legea pentru alegerea autorităților publice locale nr.115/2015, care la art. 6 alin.2 lit.b dispune că nu pot fi alese „persoanele cărora li s-a interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice.”
Prin urmare, alegerile locale s-au desfășurat sub incidența acestei reglementări și nimeni nu a avut nimic de obiectat referitor la restrângerea dreptului constituțional de a alege și a fi ales.
PSD judecă cu dublă măsură, în funcție de interesul politic de moment, sau legea se aplică numai în cazul unora (primari, consilieri locali, consilieri județeni), iar pentru ceilalți șefi de la centru ai PSD legea trebuie schimbată pentru ca aceștia să poată candida!
În mod evident este un scenariu bine pus la punct al PSD pentru a-și salva parlamentarii condamnați, aflați sub incidența textului de lege! A permite unui cetățean condamnat, căruia i-a fost interzis prin sentință dreptul de a fi ales, să candideze la o funcție publică, înseamnă a lipsi de eficacitate decizia unei instanțe.
Somăm, pe această cale, Avocatul Poporului să înceteze demersul dictat de PSD și îi cerem să rămână imparțial, fără partizanate politice și să acționeze strict în limitele constituționale!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 28 ianuarie 2022, 12:08
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro