Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar al PNL
Creșterea nivelului de trai este scopul final al tuturor politicilor fiscale cuprinse în noul Cod

Anul 2016 este primul an de aplicare a noului Cod fiscal. La „Ora Guvernului”, Grupul parlamentar al PNL a solicitat prezența ministrului Finanțelor Publice, doamna Anca Dragu, pe tema „Codul fiscal și mediul de afaceri”.

Partidul Național Liberal a reușit să impună măsuri de relaxare fiscală și a anticipat corect că anul 2016 reprezintă momentul prielnic aplicării unor astfel de măsuri stimulative, care să conducă la o consolidare a întreprinderilor mici și mijlocii românești, la o creștere economică sănătoasă, generatoare de mai multe locuri de muncă, mult mai bine plătite, astfel încât nivelul de trai al românilor să se îmbunătățească în mod real.
România nu duce lipsă de legi bune, cu obiective generoase și cu principii moderne. Din păcate, în prea multe cazuri se observă o implementare defectuoasă. Motivul principal este legat de preocuparea PNL ca noul Cod fiscal să beneficieze de o implementare corectă și coerentă, iar măsurile prevăzute în acesta să fie garanția unei politici fiscale stimulative pe termen mediu și lung. De buna implementare a Codului fiscal în anul 2016 depinde, în mod crucial, implementarea de la 1 ianuarie 2017 a măsurilor prevăzute, precum și încrederea întregului mediu de afaceri că relaxarea fiscală este reală și nu doar una de formă, declarativă sau pe hârtie.
În legătură cu implementarea noului Cod fiscal, așteptările de „primă rundă” ale PNL vizează în primul rând unul dintre obiectivele majore ale legiuitorului, cuprins în acest nou Cod fiscal, și anume acela al simplificării fiscale, ca element esențial al încurajării conformării voluntare fiscale.
„Relaxarea fiscală prevăzută de noul Cod fiscal nu trebuie să fie înăbușită de o creștere nejustificată a procedurilor administrative, a numărului de formulare, a declarațiilor suplimentare, mai mult sau mai puțin necesare, așa cum se întâmplă în acest moment. Pentru orice agent economic, procedurile fiscale suplimentare înseamnă tot costuri, tot bani suplimentari afectați sarcinilor fiscale. Pentru noi întrebarea este concretă: Care sunt măsurile care se impun pentru a remedia aceste derapaje?
În al doilea rând, un obiectiv major care a fost înscris pentru prima dată în Codul fiscal al României se referă la predictibilitatea politicii fiscale din România. Aș vrea să ne amintim cu toții că cea mai puternică nemulțumire a mediului de afaceri din România era legată chiar de impredictibilitatea politicii fiscale de la noi din țară, date fiind modificările majore care se operau la nivelul politicii fiscale. În prezent, urmare a faptului că PSD a ignorat și descurajat profesiile liberale, persoanele fizice autorizate și micii întreprinzători, au apărut nemulțumiri uriașe prin creșterea fiscalității. Ce intenții aveți de a opera modificări normale pentru ca acești oameni să fie tratați cu respect pentru munca lor?
În altă ordine de idei, potrivit noului Cod fiscal, Ministerul Finanțelor Publice are atribuția elaborării normelor metodologice pentru aplicarea unitară a acestei legi. Solicitarea noastră expresă, bazată pe multe experiențe anterioare nefericite, este ca normele de aplicare să fie clare, ușor de implementat și să nu deturneze în niciun fel voința legiuitorului. Nu supuneți contribuabilul la interpretări ciudate ale legii. Ascultați-i pe contribuabili, vorbiți cu ei și înainte de elaborarea normelor și după adoptarea acestora, iar dacă se constată că efectele nu sunt cele dorite, aveți curajul și determinarea să le revizuiți în beneficiul contribuabilului și al bugetului?
Despre ANAF, numai de bine! Cred cu tărie că această instituție trebuie să-și schimbe în mod radical atitudinea și strategia față de contribuabil. ANAF a demonstrat deja că hărțuind, amenințând sau alergând agenții economici cu girofarul nu a colectat venituri mai mari la bugetul public. Această abordare și-a demonstrat pe deplin ineficiența. Inspectorii ANAF, printr-un tratament nediscriminatoriu al contribuabililor, trebuie să devină partenerul acestora. Acțiunile lor să se deplaseze în zona prevenirii fraudei fiscale, a sprijinirii și consilierii contribuabilului și a protejării acestuia în fața abuzurilor ori a concurenței neloiale făcute de evazioniști.
Nu întâmplător am lăsat către final un principiu la care țin foarte mult și anume sustenabilitatea pe termen lung a politicii fiscale. Acest lucru depinde, în mod crucial, de felul în care Guvernul va fi capabil să gestioneze execuția bugetară din acest an. Dacă ne uităm la execuția bugetară pentru primele două luni din acest an, în special pe capitolele privitoare la cheltuielile cu investițiile publice, putem să spunem că semnalele nu sunt încă de bun augur, însă așteptăm ca Executivul să recupereze acest start timid în următoarele zece luni. De asemenea, consider că o prioritate a echipei dumneavoastră trebuie să fie cheltuielile bugetare și sustenabilitatea fiscal-bugetară.
Codul fiscal cuprinde cea mai mare parte a măsurilor de politică fiscală pe care Partidul Național Liberal le-a prevăzut în propriul Program de guvernare. PNL ține foarte mult ca măsurile de relaxare fiscală să reprezinte un succes în România și din acest motiv nu vom permite ca măsurile fiscale care au fost orientate către stimularea creșterii economice, către crearea de noi locuri de muncă, către revigorarea întreprinzătorilor mici și mijlocii din România să fie implementate defectuos, generând astfel neîncredere.
Creșterea nivelului de trai, scopul final al tuturor politicilor fiscale cuprinse în noul Cod, trebuie să rămână prioritatea dumneavoastră în acest mandat”, a transmis, în alocuțiunea sa din plenul Parlamentului, liderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Eugen Nicolăescu.
În finalul discursului, liderul liberal a reamintit că actualul Executiv nu va fi susținut necondiționat, iar acțiunile Guvernului vor fi monitorizate și se va reacționa ori de câte ori se vor înregistra derapaje sau îndepărtări de la obiectivele naționale.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 26 ianuarie 2022, 23:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro