Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar al PNL
”Este mai eficient să previi decât să tratezi” – un principiu de bază al Legii prevenției în sănătate

Grupul PNL din Camera Deputaților a inițiat și a depus astăzi în Parlament Legea prevenției în sănătate, o lege prin care se instituie pentru prima dată la nivel național un mecanism coerent prin care toate programele de prevenție multianuale se aprobă de către Parlamentul României. Astfel se realizează o implicare totală a statului român în alocarea de fonduri suficiente pentru prevenție în cadrul unei programări multianuale și se asigură stabilitate și predictibilitate.

”Este mai eficient să previi decât să tratezi” și ”Mergi la doctor ca să fii sănătos!” constituie nucleul demersului legislativ liberal prin care se dorește o protecție reală a individului și reducerea costurilor din sănătate.
Actul normativ este cu atât mai important întrucât introduce o noutate în materie de responsabilizare a statului în ceea ce privește prevenția în sănătate, stabilind o singură instituție cu atribuții în domeniu și eliminând existența de competențe paralele și difuze sau slaba delimitare a rolului actorilor implicați în prezent în activitatea de prevenție. Această instituție se creează prin reorganizarea instituțiilor existente în Ministerul Sănătății și nu presupune creșterea cheltuielilor.
Prezentul proiect de lege a apărut în urma unor inițiative, programe și dezbateri ale PNL care au evidențiat o preocupare constantă față de starea de sănătate a populației și viitorul acesteia. PNL consideră că Legea prevenției în sănătate trebuie să devină o politică publică națională, care să fie susținută permanent și pentru o perioadă îndelungată (10-20 de ani) de statul român pentru a avea impactul scontat.
PNL este inițiatorul Programului național privind evaluarea stării de sănătate a populației în asistența medicală primară care s-a dovedit de altfel un real succes din punct de vedere al obiectivelor îndeplinite și care a demonstrat că o prevenție corect implementată la nivel național poate avea efecte semnificative privind îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației și în aceeași măsură poate contribui la diminuarea costurilor cu sănătatea.
PNL apreciază deschiderea și interesul manifestat de către grupurile parlamentare față de Legea prevenției în sănătate, un subiect de interes național și cu impact major pentru cetățenii României. Angajamentul PNL de a asigura cadrul legal necesar pentru exercitarea activității de prevenție în domeniul sănătății din România este unul ferm și pe termen lung. Îmbunătățirea accesibilității, calității și eficacității serviciilor cu caracter preventiv este o exigență pentru sistemul de sănătate românesc, iar populația trebuie să fie îndrumată prin programele naționale de sănătate către o gamă cât mai largă de servicii de prevenție având în vedere efectele pozitive și pe termen mediu-lung asupra stării generale de sănătate.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 28 ianuarie 2022, 10:20
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro