Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar PNL, domnul deputat Gheorghe-Eugen Nicolăescu
PNL nu va face niciodată rabat de la principiile sustenabilității bugetare, predictibilității și transparenței legislative

Liderul Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor generale privind Legea bugetului de stat pentru anul 2016, că Partidul Național Liberal va vota proiectul de buget elaborat de Guvernul Cioloș cu mențiunea că nu va face niciodată rabat de la principiile sustenabilității bugetare, predictibilității și transparenței legislative.

PNL consideră că proiectul de buget nu are mari elemente de noutate față de bugetele elaborate în România în ultimele două decenii, iar filosofia sa tradițională - pur contabilă - nu s-a schimbat, în timp ce riscurile asociate acestei filosofii au rămas aceleași: cheltuieli certe și în creștere susținute de venituri incerte bazate doar pe ceva optimism, dar astăzi oarecum nejustificat.
Potrivit liberalului, Parlamentul României dezbate un proiect de lege elaborat pe un compromis major, compromis pe care este nevoit să-l întreprindă actualul guvern din cauza faptului că a fost obligat să construiască bugetul de la condiții impuse de către Guvernul Ponta. ”Nici una dintre măsurile care se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2016, fie că vorbim despre măsurile de relaxare fiscală, fie că vorbim despre majorările salariale sau ale pensiilor, nu au fost fundamentate de către Guvernul Ponta pe surse și venituri bugetare realiste. Eu nu-mi aduc aminte ca fostul guvern PSD să fi făcut vreodată publice măsurile de compensare bugetară pentru reducerile de fiscalitate din noul Cod fiscal, nici baza bugetară pentru majorările de cheltuieli adoptate cu iresponsabilitate”, a declarat Nicolăescu.
PNL a cerut în mod constant cifre, studii de impact, estimări realiste, dar din păcate fostul guvern nu a putut să ofere ceea ce nu avea sau la care nu se pricepea. În acest sens, liderul deputaților liberali atrage atenția că una din vulnerabilitățile acestui buget o reprezintă riscul depășirii deficitului bugetar asumat, menționând, totodată, că PNL are așteptări majore de schimbare a modului de elaborare și implementare a politicii bugetare în România, pentru că felul în care se distribuie banii publici trebuie reformat.
În accepțiunea liberală, utilizarea bugetului ca pârghie de creștere, în special orientarea acestuia către investiții, dezvoltare și modernizare rămâne si pentru 2016 încă o dorință.
România are nevoie de predictibilitate pe termen lung, iar mediul de afaceri de politici care să le permită antreprenorilor să creeze noi locuri de muncă la vedere și tot mai multă valoare adăugată. De aceea, PNL a militat pentru relaxarea fiscalității în România, iar prin noul Cod fiscal, cea mai mare parte a măsurilor susținute de PNL au prins contur, fie că vorbim despre diminuarea TVA, despre scutirea de impozit a profitului reînvestit, fie că vorbim despre celelalte măsuri așteptate de mediul de afaceri și de cetățeni, inclusiv reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 pp.
Eugen Nicolăescu a arătat în alocuțiunea sa că PNL are o viziune proprie asupra economiei, asupra bugetului, asupra unei bune guvernări, asupra modului transparent de a lua decizii, asupra responsabilității actului de gestionare a țării, asupra statului care apără drepturile cetățenilor și că va încerca să convingă Guvernul Cioloș să preia aceste valori care au stat la baza modernizării României de mai multe ori, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până astăzi.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 5:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro