Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul parlamentar al PNL

Dezbatere PNL pe tema modificării Codului muncii

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților a organizat, luni, 5 octombrie, dezbaterea publică cu tema "Modificările Codului muncii", la care au participat reprezentanți ai patronatelor și alți actori relevanți din domeniu, cum ar fi Camera de Comerț și Industrie a României, Confederația Patronală Concordia, Confederația Națională a Patronatului Român, Consiliul Investitorilor Străini, BCR, Bancpost, Adecco România și Ziarul Financiar.

Oportunitatea organizării acestei consultări a fost dată de dezbaterea în Parlament a numeroaselor propuneri de modificare a legislației muncii și în mod special a Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii (PL-x nr. 577/2015), care este în prezent în atenția comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților.
Partidul Național Liberal consideră că se impune să aducă la masa discuțiilor toate părțile implicate și interesate de acest subiect, în vederea stabilirii principiilor care trebuie să stea la baza elaborării unei soluții legislative care să determine flexibilizarea relațiilor angajat-angajator, în contextul unei distribuiri echilibrate în ceea ce privește drepturile și obligațiile partenerilor unui contract de muncă.
Din perspectiva patronatelor, amendarea Codului Muncii este inoportună pentru că atacă competitivitatea și performanța economiei românești, traducându-se în costuri suplimentare cu forța de muncă și echivalând cu suportarea costurilor de producție de către consumatorii finali sau chiar cu dispariția de locuri de muncă sau a unor afaceri. În opinia patronatelor, această inițiativă cetățenească aduce o imixtiune gravă în planul de afaceri al fiecărei companii și în gestionarea resurselor umane cu impact direct asupra adaptabilității angajatorilor la dinamica pieței. În plus, aceste modificări ar putea produce efecte semnificative pentru piața forței de muncă temporară, amenințându-i activitatea și privând economia de beneficiile pe care le produce.
Potrivit invitaților, revenirea la dispozițiile anterioare sau promovarea unor dispoziții chiar mai restrictive, cum sunt cele din proiectul la care se face referire, produc efecte contrare flexibilizării relațiilor de muncă și vor contribui la accentuarea problemelor întâmpinate de angajatori în contextul economic dificil actual, cu consecința restructurării acestora prin concedierea unui număr semnificativ de angajați, distorsiuni ale concurenței și ale mediului de afaceri, culminând cu o depreciere a competitivității României.
Liderul Grupului PNL din Camera Deputaților, domnul Eugen Nicolăescu, i-a asigurat, pe cei prezenți, de sprijinul pe care PNL îl acordă în susținerea necesității unei dezbateri transparente cu privire la modificările ce se doresc la Codul Muncii, invitându-i, de asemenea, să participe la un dialog permanent prin desemnarea de persoane responsabile și stabilirea unor teme de discuție. În viziunea PNL, demersul de modificare a Codului Muncii, prin schimbările propuse, introduce un regres situând piața forței de muncă la nivelul anului 2000, când sistemul era rigid și birocratic.
Mediul de afaceri reprezintă motorul unei economii funcționale, al cărei scop final este crearea de locuri de muncă bine plătite și care generează plusvaloare societății românești. O legislație a muncii în favoarea antreprenorilor trebuie să fie obiectivul unei clase politice responsabile. De aceea, înainte de a porni o dezbatere aplicată în cadrul Parlamentului României și pentru a formula un punct de vedere fundamentat, se impune ca Guvernul să realizeze un studiu de impact privind implementarea acestui act normativ și a unui tabel comparativ cu țările care au o competitivitate mai mare decât România.
PNL consideră că trebuie să existe deschidere pentru a agrea o perfecționare a unor elemente care să asigure creșterea performanței, competitivității și flexibilității relațiilor dintre angajatori și angajați. În acest sens, PNL propune ca în următoarele trei luni, să fie demarate consultări reale cu cât mai mulți parteneri sociali, reprezentanți ai mediului de afaceri și organizațiilor sindicale din România, de la nivel național și local, referitoare la oportunitatea schimbării Codului Muncii, la principii, obiective și corelarea cu alte legislații.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 26 ianuarie 2022, 23:33
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro