Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Gheorghe-Eugen Nicolăescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la liderul Grupului parlamentar al PNL, domnul deputat Eugen Nicolăescu

Liderul Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților, domnul Eugen Nicolăescu, a organizat, joi 1 octombrie, o consultare cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.

La întâlnire au participat din partea Coaliției pentru Dezvoltarea României domnul Dragoș Roșca (coordonatorul Coaliției în perioada iulie-decembrie 2015, din partea Romanian Business Leaders), domnul Eric Stab (președinte FIC), doamna Ana Bobircă (CEFS), domnul Sebastian Hubati (Fundația Romanian Business Leaders), iar din partea PNL au mai participat doamna senator Mariana Câmpeanu și doamna deputat Claudia Boghicevici.
Oportunitatea organizării acestei întâlniri este dată de dezbaterea în Parlament a numeroaselor propuneri de modificare a legislației muncii și în mod special a Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii (PL-x nr. 577/2015), care va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților săptămâna viitoare.
În cadrul discuțiilor, Coaliția pentru Dezvoltarea României, a criticat lipsa de dialog din partea Guvernului în ceea ce privește acest proiect de lege, care de altfel a fost adoptat tacit de Senatul României, fără a se purta vreo dezbatere pe această temă. Reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României au mai arătat că modificările propuse sunt de natură a duce piața forței de muncă la nivelul anilor ”90, când sistemul era rigid și birocratic.
Parlamentarii liberali i-au asigurat pe partenerii de dialog de sprijinul pe care îl acordă în susținerea necesității unei dezbateri transparente cu privire la modificările ce se doresc la Codul Muncii, invitându-i, de asemenea, să participe la o dezbatere publică pe această temă, organizată la Grupul PNL, luni, 5 octombrie 2015, de la ora 16.00.
În opinia parlamentarilor PNL, revenirea la dispozițiile anterioare sau promovarea unor dispoziții chiar mai restrictive, cum sunt cele din proiectul la care se face referire, produc efecte contrare flexibilizării relațiilor de muncă și vor contribui la accentuarea problemelor întâmpinate de angajatori în contextul economic dificil actual, cu consecința restructurării acestora prin concedierea unui număr semnificativ de angajați, distorsiuni ale concurenței și ale mediului de afaceri, culminând cu o depreciere a competitivității României.
În acest sens, PNL consideră oportun să aducă la masa discuțiilor toate părțile implicate și interesate de acest subiect, în vederea stabilirii principiilor care trebuie să stea la baza elaborării unei soluții legislative care să determine flexibilitatea relațiilor angajat-angajator, în contextul unei distribuiri echilibrate în ceea ce privește drepturile și obligațiile partenerilor unui contract de muncă.
Totodată, dezbaterea a prilejuit discutarea unor teme sociale și economice de actualitate, având scopul de a contura poziția parlamentarilor PNL pe marginea unor subiecte de interes, cum ar fi: creșterea salariului minim pe economie, legislația privind achizițiile publice, consolidarea fiscală pentru grupurile de firme românești și procedura de înregistrare în scopuri de TVA.
În privința creșterii salariului minim pe economie, Coaliția pentru Dezvoltarea României nu contestă necesitatea unor majorări, mai ales în sistemul bugetar dar atrage atenția că trebuie să se țină seama și de sistemul privat, căci consecințele creșterii salariului minim pe economie influențează productivitatea muncii. De aceea, PNL a arătat că este nevoie, în primul rând, de corelarea creșterii salariului minim pe economie cu creșterea economică, iar în al doilea rând de necesitatea unei strategii, a unei politici combinate care să permită unui angajat să aibă un randament cât mai bun la locul de muncă, fără ca mediul de afaceri să fie sufocat.
PNL consideră că atât întâlnirea de astăzi, cât și dezbaterea de luni, pe acest subiect, vor oferi elemente suplimentare în conturarea unui plan de acțiune în materie legislativă în domeniul muncii și protecției sociale, cu accent pe temele menționate mai sus.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 5:32
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro