Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Bogdan-Ionel Rodeanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul deputat Dorel Gheorghe Căprar (Grupul parlamentar al PSD)

În perioada 3-5 octombrie, o delegație a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională compusă din Dorel Gheorghe Căprar – președinte, Bogdan Ionel Rodeanu – vicepreședinte, Georgian Pop, membru al Comisiei pentru apărare și secretar al Biroului permanent al Camerei Deputaților, și Daniel Popescu, membru al Comisiei, a efectuat o vizită de informare la Bruxelles care a avut ca principal scop documentarea în vederea pregătirii dimensiunii parlamentare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu precădere a celor două conferințe care dezbat domenii din aria de interes, apărarea și afacerile interne. Această vizită s-a desfășurat sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, prin intermediul Colegiului Național de Apărare.

În vederea actualizării unor poziții subsecvente tematicilor care se circumscriu priorităților României pe parcursul Președinției, programul deplasării a fost echilibrat pe cele două componente aferente principalelor organisme din care țara noastră face parte și ale căror reprezentanțe se află la Bruxelles: UE și NATO.
Prima zi de lucru a debutat cu o întrevedere desfășurată la sediul Serviciului European de Acțiuni Externe, cu o prezentare a misiunii Colegiului European de Securitate și Apărare, urmată de o dezbatere asupra viitorului politicilor comune privind securitatea și apărare în cadrul căreia directorul instituției, domnul Dirk Dubois, a realizat o radiografie a contextului actual și a subliniat importanța conștientizării interesului comun al statelor membre în ceea ce privește stabilitatea și prosperitatea în interiorul constructului european, dar și în proximitate. Discuțiile au continuat pe domenii aplicate, cu aportul personalului român detașat sau încadrat în structurile europene, incluzând aici Statul Major al Uniunii Europene, Departamentul pentru migrație și afaceri interne, Comitetul însărcinat cu aspectele civile ale gestionării crizelor din cadrul Consiliului, Misiunea Uniunii Europene de consiliere în Ucraina.
La Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană delegația a fost primită de ES doamna Luminița Odobescu, domnul ambasador Călin Stoica, Reprezentant Permanent în Comitetul Politic și de Securitate al Uniunii Europene și parte a echipei care se dedică problemelor de apărare și securitate. Am discutat despre prioritățile României în preluarea mandatului rotativ la Președința Consiliului Uniunii Europene, precum și despre dosarele actuale privind domeniul de interes al Comisiei.
Cea de-a doua zi a vizitei de documentare s-a desfășurat la Cartierul General al NATO, în prima parte având întreveri cu domnul gl.lt. Dumitru Scarlat, Reprezentantul Militar al României la NATO și UE, și ES domnul Stelian Stoian, Reprezentantul Permanent al României la NATO. Convorbirile s-au canalizat asupra contextului de securitate actual și a rolului României în consolidarea arhitecturii de securitate aliate, în lumina evoluțiilor din regiunea Mării Negre și din Balcanii de Vest.
De asemenea, am vizitat sediul Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, principalul mecanism al NATO de reacție la situațiile de urgență civile, care include state aliate și partenere. Am fost informați cu privire la modul de implementare și de solicitare asistență prin acest mecanism și am dialogat în direct prin video conferință cu reprezentantul României care se afla la Belgrad, în pregătirea unui exercițiu multinațional de management al consecințelor, având ca scop îmbunătățirea interoperabilității în cadrul operațiunilor internaționale de răspuns la dezastru.
Nu în ultimul rând, am avut ocazia de a-l întâlni la Cartierul General NATO pe dl. gl.bg. Eduard Simion, Reprezentantul în Europa al șefului Comandamentului Aliat pentru Transformare, cu care am discutat despre stadiul implementării măsurilor de transformare a structurii de comandă aliată și contribuția acestui comandament strategic al NATO la procesul de dezvoltare a forțelor și capabilităților militare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 16 iulie 2024, 15:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro