Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
tudor.pop@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Rareș Tudor Pop > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Rareș Tudor Pop (Grupul parlamentar al USR)

Marți, 22 februarie, am făcut al doilea pas în conturarea unei noi paradigme în acordarea serviciilor medicale din România. Cu unanimitate de voturi acordate astăzi în plenul Camerei Deputaților inițiativei legislative Asistența medicală mobilă, sistemul medical se orientează către pacient și nu invers.

Este o lege pornită de la firul ierbii, din experiența cadrelor medicale ale Caravanei cu medici, care timp de opt ani a organizat 116 caravane, consultând peste 11 mii de pacienți din satele României profunde. Este un exemplu de bună practică pe care l-am dorit tradus într-un proiect de lege care să ofere ocazia inclusiv spitalelor județene să organizeze astfel de inițiative pentru o mai bună deservire a populației rurale.
O caravană medicală implică un efort logistic, financiar și administrativ destul de mare și complex. Și aduce la un loc actori sociali și categorii profesionale și sociale care au nevoie mai mult ca oricând să conlucreze și să facă treabă pentru comunitatea lor. Intervenția de tip caravană medicală este una din metodele prin care ajungem în comunitățile defavorizate, la oamenii care nu au acces la servicii de asistență medicală, care sunt fie izolați geografic, fie nu au asigurări de sănătate sau medic de familie în comunitate, fie pur si simplu nu-și permit să-și plătească drumul până la un spital din oraș.
Noul concept de asistență medicală oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate populației aflate în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.
Pe lângă înlesnirea accesului la servicii medicale generale și de specialitate, proiectul vine și cu alte beneficii importante:
 • decontarea serviciilor medicale oferite de medicii specialiști, medicii rezidenți și personalul medico-social implicat;
 • recunoașterea activității prestate de către aceștia ca normă de lucru în cadrul instituției în care profesează;
 • includerea educației pentru sănătate realizate atât de personalul medical, cât și de organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul sănătății;
 • acordarea cu prioritate a asistenței medicale gravidelor și mamelor adolescente din zonele defavorizate, dar și consultarea pacienților neasigurați;
 • implicarea autorităților centrale în susținerea și facilitarea organizării activităților de asistență medicală mobilă.
  Serviciile medicale mobile care se pot organiza sub forma unor caravane medicale, unități medicale mobile, în cadrul centrelor comunitare integrate ori în școli sunt complementare medicinei de familie și sunt corelate cu asistența medicală comunitară pentru a deservi cât mai bine populația deprivată de servicii de sănătate.
  Proiectul de lege care va introduce în Legea sănătății un nou Titlu dedicat asistenței medicale mobile conferă un cadru coerent pentru acest tip de activitate, stimulează spitalele județene să își organizeze activitatea medicală pe teren și vine în întâmpinarea nevoilor de sănătate ale românilor care așteaptă de peste 30 de ani o infrastructură medicală accesibilă.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 20:57
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro