Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
tudor.pop@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Rareș Tudor Pop > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Rareș Tudor Pop (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)

Legea Caravanelor medicale (Legea 65/2020), adoptată anul trecut, recunoștea serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialiști în clădiri care sunt autorizate sanitar sau în corturi medicale special amenajate.

Alături de posibilitatea acordării asistenței medicale prin intermediul cabinetelor și unităților medicale mobile deja stipulate în Legea sănătății, acesta a fost un prim pas în conturarea unei noi paradigme în acordarea serviciilor medicale din România, cea în care sistemul medical vine către pacient și nu invers, mai ales în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.
Pasul următor a fost înglobarea acestor modalități de acordare a serviciilor medicale sub umbrela asistenței medicale mobile și conturarea unui nou Titlu în Legea 95/2006, Legea sănătății, care să o reglementeze de sine stătător.
Prin acest nou concept de asistență medicală se va îmbunătăți accesul pacienților la serviciile de sănătate în zonele lipsite de infrastructură medicală, iar în funcție de nevoile identificate în comunități se poate ajunge la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, care pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate.
Asistența medicală mobilă oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate. Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele județene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate.
Aceste servicii medicale mobile sunt complementare medicinei de familie și pot fi asimilate în viitor asistenței medicale primare în sens larg, iar prin adresabilitatea lor în special în zonele rurale și corelarea cu asistența medicală comunitară (asistent medical comunitar, moașă și mediator sanitar) este mai mult decât necesară pentru îmbunătățirea accesului populației defavorizate la serviciile de sănătate.
Totodată, prin această propunere legislativă, medicii specialiști își pot exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindu-le recunoscut ca parte a normei de lucru și remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. Mai mult, de aceeași recunoaștere beneficiază și medicii rezidenți aflați sub îndrumarea specialiștilor, iar studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile.
Proiectul legislativ al asistenței medicale mobile va fi lansat de inițiator, deputatul Tudor Pop, în două etape, prima, pe 29 mai, ora 11.00, alături de co-fondatorul Asociației Caravana cu Medici, dr. Vlad Berbecar, actualul președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, și de echipa de medici specialiști, în școala din satul Negrenii de Sus, jud. Teleorman, acolo unde se va organiza voluntar prima caravană medicală de după pandemie.
Cea de-a doua lansare va fi prilejuită de depunerea proiectului de lege în Parlament, în data de 2 iunie, ora 11.00, la Camera Deputaților, nivel P1.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 6:27
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro