Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2016-2020 (dep.)
Legături:
tudor.pop@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Rareș Tudor Pop > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la președintele Comisiei pentru tineret și sport, domnul deputat Tudor Rareș Pop (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)
Descentralizarea infrastructurii sportive, un pas spre modernizare

Miercuri, 12 mai 2021, la inițiativa domnului deputat Tudor Rareș Pop, președintele Comisiei pentru tineret și sport a Camerei Deputaților, a avut loc, la Palatul Parlamentului, dezbaterea ”Descentralizarea infrastructurii sportive, un pas spre modernizare”.

Dezbaterea a fost organizată în cadrul lucrărilor comisiei și a avut scopul prezentării unei inițiative guvernamentale ce vizează transferarea de obiective de infrastructură sportivă și de tineret de la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) către autoritățile locale. Discuțiile au acoperit dimensiunea sportivă a acestui proiect.
Pe lângă membrii deputați ai Comisiei de Tineret și Sport au mai participat ministrul Tineretului și Sportului, domnul Eduard Novak și subsecretarul de stat Cristian Ghiță din partea MTS, precum și președinți ai forurilor de conducere din sportul românesc: Mihai Covaliu (Comitetul Olimpic și Sportiv Român), Florin Florea (FR Atletism), Elisabeta Lipă (FR Canotaj), Răzvan Burleanu (FR Fotbal) Alexandru Dedu (FR Handbal), Alin Petrache, (FR Rugby) și Cristinel Romanescu (FR Tenis de Masă).
Ministrul Novak a explicat nevoia inițierii acestui proces în contextul în care MTS nu dispune de resursele necesare pentru a administra actualul patrimoniu, în același timp unul dintre cele mai mari aflate în subordinea administrației publice centrale. Deși încă în lucru, reprezentanții MTS au oferit câteva detalii despre proiectul de lege ce urmează să fie lansat. Mai exact, descentralizarea va viza direcțiile județene de tineret și sport (DJST) ale căror competențe, împreună cu resursa umană și baza lor materială sportivă vor fi transferate către Consiliile Județene. În schimb, Complexurile Sportive Naționale și cluburile sportive din subordine nu vor fi incluse în acest demers.
Reprezentanții mișcării sportive s-au exprimat în favoarea elaborării unor criterii clare în baza cărora să aibă loc descentralizarea bazelor sportive, de altfel un proces în care trebuie să fie incluse și structurile sportive de utilitate publică. Această infrastructură le-ar ajuta să genereze venituri proprii și astfel să își reducă dependența de bugetele publice.
Poziția USR-PLUS a fost susținută de către deputatul Tudor Pop, care a propus includerea mișcării sportive ca potențial beneficiar instituțional direct al descentralizării. Totodată, acesta a atras atenția asupra riscului ca în urma transferului DJST-urilor, MTS ar putea să piardă un bun instrument de supraveghere și control, și astfel capacitatea de a verifica direct în ce măsură noii beneficiari administrează bazele sportive conform obligațiilor asumate. Mai mult, viitoarea lege va trebui să fie foarte clară cu privire la care sunt așteptările de la noii administratori și sancțiunile ce li se pot aplica dacă nu gestionează competent patrimoniul primit și permit continuarea degradării lui.
La final, a fost apreciată abordarea MTS de a propune o lege a descentralizării în dauna unei ordonanțe de urgență sau a unei hotărâri de guvern. În contextul unei teme dificile, prin parcursul său până la adoptare în Parlament, legea este un instrument cu un calendar generos care va permite tuturor părților interesate să își susțină adecvat punctul de vedere.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 19 iulie 2024, 18:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro