|
|
Această moțiune constituie un avertisment serios pe care îl supunem atenției Guvernului și a opiniei publice privind situația în care ne aflăm din punct de vedere al absorbției fondurilor europene din bugetul 2007-2013 , dar mai ales privind măsurile ce se impun urgent pentru ca fondurile aferente cadrului financiar multianual 2014-2020 să fie utilizate integral .
Ne aflăm la 10 luni de finalul anului 2015 și, implicit, de data limită până la care putem utiliza fondurile aferente perioadei de programare 2007-2013 , și abia am trecut de 50% stadiu de absorbție , mai precis 52% la sfârșitul lunii februarie, din care rambursări efective de 47.3% din buget. Se știu deja programele operaționale fruntașe, se știu și cele care ne-au tras grav în jos și, din păcate, suntem din nou cu un program operațional , POS-CCE , blocat .
Ne așteptăm ca, ținând cont de experiența tristă din ciclul financiar trecut pentru programe operaționale ca POSDRU, POS Mediu , POS-CCE, POS-T, POAT, să fie elaborate din timp strategiile naționale care prin adoptare să constituie baza de lucru pentru programele operaționale viitoare. Aceasta pentru că una dintre principalele cauze care ne-au dus pe unul dintre ultimele locuri între statele Uniunii din punctul de vedere al absorbției fondurilor nerambursabile europene este lipsa de planificare strategică.
Partidul Național Liberal a propus, prin Programul de Guvernare recent lansat în dezbatere publică, un pachet de soluții concrete menite să rezolve probleme sistemice, structurale, ce țin de elaborarea, analiza și implementarea proiectelor finanțate prin fonduri europene nerambursabile , și în moțiunea simplă am menționat exact aceste probleme pe care actualul Guvern le-a neglijat, punând astfel în pericol succesul absorbției pe noul ciclu de finanțare.
Sperăm că Ministerul Fondurilor Europene, Guvernul în ansamblul său, cetățenii României, să înțeleagă demersul nostru ca o preocupare serioasă privind viitorul României, strâns legat de cele 43 miliarde de euro (inclusiv plățile directe prin Politica Agricolă Comună) pe care Comisia Europeană ni le pune la dispoziție și pentru folosirea cărora toate forțele politice trebuie să lucreze în spiritul interesului național . |
| |