Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Răzvan Horia Mironescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Răzvan Mironescu (Grup PNL)

Opinia publică a fost ieri informată de Ministrul delegat pentru Buget Darius Vâlcov că în anul 2015 redevențele petroliere vor rămâne la același nivel ca în ultimii 10 ani, adică între 3,5 și 13,5%, în funcție de tipul de zăcământ. În medie, redevența aplicată la petrol este de circa 7%.

Acest nivel al redevențelor este unul dintre cele mai scăzute din lume mai ales dacă luăm în calcul valoarea veniturilor din redevențe de circa 180 milioane de euro raportată la valoarea producției de petrol extrasă.
Având în vedere considerentele de mai sus, este evident că Guvernul a facut o mare eroare prin neînceperea din timp a negocierilor cu OMV Petrom în vederea stabilirii unui alt nivel al redevențelor, eroare pentru care costurile se măsoară în sute de milioane de euro.
În mod evident, nu se putea da în luna decembrie o Ordonanță de Urgență care să modifice valoarea redevențelor, ce ar fi însemnat decredibilizarea României în fața investitorilor și burselor din toată lumea, însă varianta aleasă, aceea a menținerii lor la același nivel și în 2015 este o soluție fundamental paguboasă pentru statul român.
Să nu uitam că petrolul este o sursă importantă de venituri din investiții, taxe, impozite și redevențe pentru state dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, Norvegia, Rusia sau Brazilia, aceste sume fiind de fapt parte din baza pe care aceste țări și-au construit prosperitatea. Oare România își permite să renunte chiar și la 100 milioane de euro pe care îi putea obține suplimentar în 2015?
Avem posibilitatea ca prin negociere transparentă, parteneriat și determinare să fim un partener respectat pentru marii investitori ai lumii, de care avem atâta nevoie, iar acest gen de concesii nu sunt de natură să ne poziționeze superior în ierarhia țărilor atractive pentru investiții, pentru că predictibilitatea, respectiv lipsa ei, sunt atribute ce contează enorm în analiza de țară a oricarui investitor.
Invităm Ministerul de Finanțe ca măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să ia măsuri ca imediat după Anul Nou să demareze, în conditii de maximă transparență, negocierile pentru modificarea redevențelor la hidrocarburi începând cu 2016, la un nivel care să permită suplimentarea justificată a veniturilor bugetare .
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 martie 2024, 5:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro