Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Răzvan Horia Mironescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Răzvan Horia Mironescu (Grup PNL)
PNL propune pe agenda publică două teme de interes: reformarea ANPC și Strategia Națională a Locuirii

Viceliderul Grupului PNL din Camera Deputaților, Răzvan Mironescu, a susținut o conferință de presă în care a prezentat două teme de interes public: Propunerea legislativă privind Statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (Pl-x nr. 176/2016) și Proiectul de Hotărâre de Guvern privind Strategia Națională a Locuirii.

În viziunea PNL, este necesară o restructurare din temelii a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) care, în momentul de față, se află în imposibilitatea de a-și îndeplini rolul pe care îl are, acela de a proteja drepturile consumatorilor din Romania. ANPC trebuie să devină o instituție puternică, respectată și eficientă, a cărei activitate va căpăta o puternică latură preventivă în ceea ce privește relația cu furnizorii de produse și servicii și informativă în ceea ce-i privește pe consumatori.
Din păcate, am constatat că parlamentarii PSD tergiversează adoptarea acestei inițiative importante în actuala sesiune legislativă, folosind tertipuri procedurale care împiedică realizarea de cvorum și discutarea acestui proiect în comisiile de specialitate. Actul normativ își propune să asigure un climat de siguranță și stabilitate pentru consumatorii din România, iar principalele modificări aduse vizează asigurarea independenței politice a ANPC, în sensul trecerii în subordinea Parlamentului și asigurării conducerii printr-un Consiliu format din 7 specialiști, selectați de Comisiile reunite ale Parlamentului. În plus, sunt nominalizate clar atribuțiile și competențele de control ale ANPC, prevede alinierea grilei de salarizare la nivelul Consiliului Concurenței și abilitează Consiliul de Conducere de a stabili organigrama instituției și necesarul de posturi pentru structura centrală și cele 8 Comisariate Regionale.
Proiectul PNL este unul pentru cetățeni și o oportunitate de împuternicire a ANPC, o instituție atât de relevantă în apărarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor.
În ceea ce privește elaborarea Strategiei Naționale a Locuirii (SNL), PNL consideră că este un demers necesar și lăudabil al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dar atrage atenția că rezultatul este un proiect axat puternic pe latura socială și care nu oferă soluții pentru adevăratele probleme.
SNL își propune mai degrabă să modifice acele programe care până în prezent au mers foarte bine și au constituit soluții viabile pentru români și nevoile lor: Programul de construcție de locuințe pentru tineri prin Agenția Națională de Locuințe (ANL) și Programul guvernamental Prima Casă.
Prin măsuri de tipul interzicerii vânzării de locuințe ANL, modificării programului Prima Casă respectiv a eligibilității doar pentru persoanele cu venituri reduse sau acordării subvenției de TVA (5% la locuințele sub 380.000 RON) doar pentru cei cu venituri reduse, SNL pune în pericol funcționalitatea singurelor două programe care au avut rezultate. Liberalii susțin că și tinerii care își întemeiază o familie și au un loc de muncă decent, sunt profesioniști și au o educație medie și peste medie, trebuie să aibă acces neîngrădit la locuințele ANL și la programul Prima Casă.
Schimbările propuse de SNL ar putea avea consecințe grave prin pierderea a mii de locuri de muncă și împingerea către faliment a dezvoltatorilor imobiliari care au angajat finanțări pentru astfel de proiecte eligibile pentru Programul Prima Casă. PNL consideră că aceste măsuri au un vădit caracter populist și electoral, fiind împotriva clasei medii pe care este important să o dezvoltăm.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 martie 2024, 5:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro