Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Răzvan Horia Mironescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Răzvan Mironescu (Grup PNL)
Mironescu, nouă propunere legislativă: „În prezent ANPC este vulnerabilă și afectează drepturile consumatorilor! Propun un nou cadru legal!”

Deputatul PNL Răzvan Mironescu a inițiat o propunere legislativă cu privire la statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor(ANPC). Aceasta presupune crearea unui nou cadru legal de organizare și funcționare prin care instituția să devină puternică, independentă și autonomă. Mironescu consideră că, în prezent, instituția are prea multe vulnerabilități, iar cei afectați sunt chiar consumatorii.

“ANPC este o instituție cheie în arhitectura instituțională națională, cu rol primordial în apărarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor. În prezent, Autoritatea se află în subordinea Guvernului, iar de-a lungul timpului ea a fost plasată sub directa coordonare a diferitelor structuri guvernamentale, în funcție de viziunea și strategia guvernanților. Reorganizările repetate prin care a trecut această instituție nu au fost de natură să-i permanentizeze o formă de organizare stabilă, ci, din contră, i-au creat o vulnerabilitate, riscând să afecteze în final drepturile consumatorilor”, a declarat Răzvan Mironescu, într-o conferință de presă.
Deputatul vrea ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor să treacă sub control parlamentar, susținând că numai în acest mod instituția nu va mai fi supusă presiunilor din partea terților.
“Propunerea legislativă pe care am inițiat-o presupune schimbarea modului de organizare și funcționare a Autorității, în sensul poziționării ei sub control parlamentar. Ea va fi condusă de un organ colegial, denumit Consiliul ANPC, format din 7 membri, desemnați de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate reunite. Acest lucru îi asigură autonomia și independența, devenind o structură stabilă, cu buget propriu, capabilă să ia decizii în interesul consumatorilor, fără a fi supusă presiunilor din partea unui terț, fie el și instituție a statului. Modul de selecție a membrilor Consiliului ANPC se va face printr-un proces transparent, în baza unor criterii clar stabilite în prezenta lege, criterii care reflectă profesionalismul și integritatea persoanelor respective. Numirea în funcție a membrilor Consiliului se va face prin decret prezidențial, în urma prestării jurământului de credință în fața Președintelui României. Anual, până la data de 30 iunie, ANPC va comunica Parlamentului un raport privind activitatea sa și modul în care operatorii economici și autoritățile publice respectă regulile protecției consumatorilor”, a explicat deputatul PNL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 29 februarie 2024, 18:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro