Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Răzvan Horia Mironescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Răzvan Horia Mironescu (Grup PNL)
Parlamentarii PSD trebuie să-și clarifice de urgență atitudinea față de electorat

În cursul zilei de 13 decembrie a.c. am susținut în cadrul comisiilor reunite de buget-finanțe un amendament prin care am solicitat suplimentarea capitolului de reabilitare termică a locuințelor din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) cu 500 de milioane lei prin redistribuirea sumelor disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Locală și din alte capitole bugetare.

Acest amendament se justifică datorită faptului că România s-a angajat să implementeze politici publice privind creșterea eficienței energetice a clădirilor de locuit cu cel puțin 20% până în anul 2020, aceasta însemnând că trebuie asigurate fondurile necesare de către MDRAP în proporție de 50% din costul lucrărilor de reabilitare.
Pentru ciclul de finanțare 2014-2020 în Municipiul București mai sunt de reabilitat peste 5000 de blocuri, însă prin Axa 3.1 din Programul Operațional Regional sunt disponibile doar 79,5 milioane de euro, bani care se vor epuiza cu siguranță în primele 6 luni după lansarea apelurilor de proiecte. De aceea, lucrările de reabilitare vor trebui finanțate din bugetul local si al MDRAP în proporție egală de 50%.
Din păcate, chiar și în urma acestor argumente solide pe care le-am prezentat în fața comisiilor reunite de buget–finanțe, parlamentarii PSD care asigură majoritatea în cele două comisii au votat în bloc împotriva acestui amendament. În acest fel, votul PSD limitează drastic posibilitatea, în special în cazul Municipiului București, de a se efectua lucrări de reabilitare termică din fonduri publice.
Menționez că în perioada rămasă până în anul 2020, când se încheie actualul exercițiu financiar european, este esențială alocarea treptată a fondurilor pentru programul de reabilitare termică, aceasta fiind pe de o parte cerută de toți locuitorii Bucureștiului, iar pe de altă parte orice an pierdut va însemna atât costuri mai mari plătite de bucureșteni pentru întreținere, cât și îndepărtarea de ținta de eficiență energetică stabilită de Comisia Europeană.
De aceea, solicit majorității parlamentare PSD să-și clarifice poziția față de electorat, explicând de ce nu au susținut și au blocat alocarea sumelor atât de necesare pentru un proiect cu o susținere atât de largă din partea bucureștenilor.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 22 iunie 2024, 14:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro