Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Răzvan Horia Mironescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Horia Răzvan Mironescu (Grup PNL)
Contraperformanța Guvernului Ponta în atragerea fondurilor europene, decontată de toți românii

A venit vremea scadenței pentru fondurile europene aferente exercițiului financiar 2007-2013, prelungit până la 31.12.2015.

Rezultatele nu mai pot fi ascunse, incompetența nu mai poate fi mascată în spatele unor cifre măsluite sau a unor realizări scriptice (a se vedea cazul sistemului informatic de depunere electronică a proiectelor). Noul ministru al Fondurilor Europene, doamna Aura Răducu, a încercat elegant, ce e drept, să ne arate adevărul dur despre dezastrul pe care l-a moștenit la ministerul pe care îl conduce.
Bineînțeles, nu este vina domniei sale, așa cum nu este nici vina noastră și a celor 20 milioane de români că am fost contemporani cu "cea mai performantă guvernare”, adică cu guvernarea PSD-UNPR-ALDE care a omorât investițiile prin corupție și incompetență managerială și administrativă și a generat cheltuieli sociale necesare, dar susținute exclusiv dintr-o colectare îmbunătățită a taxelor și nu din plus valoare sau investiții bine fundamentate. Datele oficiale disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, dar și cele statistice bine ascunse până acum, arată în cifre foarte seci că avem peste 5000 de proiecte pe care nu le vom finaliza în timp util, iar fondurile aferente vor fi dezangajate. În total, undeva între 6 și 7 miliarde de euro, nici măcar cât vom pierde nu știm, atât de gravă este dezorganizarea și lipsa de profesionalism cu care a fost gestionat acest domeniu.
Pe site-ul MFE a apărut și lista proiectelor majore de investiții finanțate cu fonduri UE. Cifrele sunt, de asemenea, șocante. Zeci de proiecte care la 31.12.2015 vor avea un grad de implementare între 5 și 20%!
Problema reală este că vorbim despre proiecte de importanță deosebită, cum ar fi construirea de stații de tratare și de epurare pentru localități importante, proiecte de management al deșeurilor la nivel județean, proiecte de alimentare cu apă și canalizare pentru zeci de mii de locuitori, drumuri comunale și județene aflate într-o stare avansată de degradare sau chiar la nivel de drumuri de pământ. Cu alte cuvinte, zeci de mii sau poate sute de mii de cetățeni români au pierdut ocazia de a avea apă curentă în casă și de a renunța la toaleta din curte în favoarea unei băi moderne cu instalații sanitare civilizate. Și alte zeci de mii vor circula în continuare pe drumuri care în urma intemperiilor devin nepracticabile, împiedicând astfel un drept elementar al oricărui cetățean român, acela de a se deplasa liber la muncă, la cumpărături, la școală.
Anul acesta nu se vor mai lansa ghiduri pentru programele operaționale și nu se vor mai lansa apeluri de proiecte. Se dorește debirocratizarea procesului de depunere care se va face online, Dar, ce să vezi? Deși ministrul Nica ne spunea, în luna octombrie, că aplicația electronică My SMIS este operațională și este în probe, doamna ministru Răducu dezminte informația și ne spune că de fapt aplicația nu este gata și nu se poate folosi. Noi știam că în guvernarea Ponta minciuna a fost la mare preț, dar nu am știut și că este dusă la nivel de politică de stat, fiind mințite cu bună știință și instituțiile europene care gestionează fondurile structurale, nu doar cetățenii români.
PNL a depus, în martie 2015, o moțiune simplă pe tema fondurilor europene, făcând apel printre altele la două lucruri esențiale:
1. prioritizarea proiectelor majore în derulare în așa fel încât să se evite dezangajarea unor sume importante și să se obțină efectul necesar al finalizării acestora;
2. modificări strategice majore în structura instituțiilor cu atribuții în implementarea proiectelor pe fonduri UE și a modului de lucru al acestora.
Niciuna dintre aceste recomandări nu a fost luată în seamă, votul politic al majorității a decis, iar ministrul Teodorovici s-a culcat pe o ureche și s-a ajuns unde s-a ajuns. Rezultatul - absorbție efectivă de aproximativ 65% și 3,2 miliarde de euro pierdute doar la infrastructură. De câte ori era tras la răspundere, PSD a invocat "greaua moștenire" a guvernării Boc, care a lăsat un grad de absorbție de doar 6% în 2012, la 5 ani de la debutul ciclului de finanțare. Dar să nu uităm că ultimul ministru al Transporturilor, care a avut într-adevăr o contribuție determinantă la absorbția fondurilor europene pe infrastructură, a fost doamna Ramona Mănescu, ministrul PNL care a adus 700 milioane de euro fonduri europene pentru proiecte de infrastructură, printre care finanțarea magistralei 5 a metroului bucureștean. În schimb, jongleriile cu iz penal cu bugetul CNADNR, gestionat inițial de domnul Șova a cărui "competență" e acum anchetată de DNA, au condus, în 2015, la o realizare a obiectivului de investiții al acestei instituții doar în procent de 50%, culminând bineînțeles cu celebrul tronson de autostradă care a trebuit să fie demolat doar pentru că ambițiile electorale ale domnului Ponta au impus inaugurarea lui complet iresponsabilă.
Un celebru profesor de la Facultatea de Construcții civile spunea studenților acum aproape 30 de ani: "suntem prea săraci ca să ne permitem să construim prost". L-aș parafraza pe domnul profesor spunând acum: “suntem prea săraci ca să ne permitem să nu luăm și ultimul euro disponibil din fondurile europene".
Este nevoie însă de voință politică, determinare și, nu în ultimul rând, de patriotism. România lucrului bine făcut nu se poate construi decât cu ajutorul fondurilor europene, prin transparență și muncă asiduă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 5 martie 2024, 5:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro