Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
radu.panait@cdep.ro
http://www.panait.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Radu Panait > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Radu Panait (Grupul parlamentar al USR)
Flexibilitate pentru instrumentele de economisire ale statului

În anul 2019 a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea programului guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”, prin care s-a creat un instrument de economisire destinat copiilor și tinerilor.

De la debutul programului și până în prezent, pe numele copiilor care îndeplinesc condițiile din ordonanță, s-a deschis contul pentru un număr de apr. 5 milioane de titulari de cont. De la aceeași dată, au fost alimentare arp. 147.000 conturi Junior Centenar. Gradul de utilizare pentru acest program este de apr. 3%.
Este unul dintre programele bune care a fost implementate de Guvernul României. Este un prim pas pentru a încuraja economisirea, făcând apel la una dintre cele mai importante preocupări ale părinților: grija pentru viitorul copiilor lor.
De la implementarea acestui program și până în prezent, am observat beneficiile sale, însă credem că este momentul să facem câteva ajustări pentru a-l face și mai eficient și mai accesibil pentru familiile din întreaga țară. Astfel, săptămâna trecută am depus un proiect de lege pentru îmbunătățirea lui, cu următoarele modificări:
 • Variabilitatea sumei depuse anual: Propunem ca părinții să aibă posibilitatea să depună o sumă variabilă între 1.200 și 2.400 de lei anual în conturile copiilor lor. Această măsură va oferi mai multă flexibilitate familiilor, permițându-le să adapteze economiile în funcție de situația financiară și nevoile lor.
 • Ajustarea primei de la stat: Propunem ca prima de la stat, în valoare de 600 de lei, să fie ajustată corespunzător în funcție de suma depusă de părinți. Mai exact, aceasta ar reprezenta 50% din valoarea sumei depuse anual în conturile copiilor.
  Aceste modificări sunt menite să ofere mai multă flexibilitate deponenților și să încurajeze economisirea în rândul familiilor din România. Ne dorim ca acest program să devină o resursă esențială pentru construirea unui viitor financiar sigur pentru copiii noștri.
  Considerăm că promovarea educației financiare este crucială și că acest program reprezintă un pas în direcția potrivită. Vom continua să susținem inițiative care încurajează economisirea și educația financiară în rândul populației.
  Suntem încrezători că acest proiect de lege va primi sprijinul necesar în Parlament și că va contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru familiile din România.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 21 mai 2024, 10:20
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro