Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
marius.ostaficiuc@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Marius-Eugen Ostaficiuc > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Marius Eugen Ostaficiuc (Grupul parlamentar al PSD)
Avem nevoie de măsuri urgente pe piața energiei

În ultima perioadă, am asistat la un adevărat haos pe piața românească a energiei.

Prețurile au crescut simțitor la gaze naturale și la energie electrică și au dus la încetinirea economiei și la pierderea de putere de cumpărare. Românii au ajuns să-și dea toți banii pe facturi, ba chiar unii sunt în situația în care nu-și mai pot plăti facturile și au rămas cu restanțe.
Într-adevăr, s-au luat măsuri în domeniul energiei și mă refer aici la plafonare și compensare. Acestea însă sunt valabile până la sfârșitul lunii martie.
Începând din aprilie 2022, dacă nu se iau măsuri concrete, vom asista la un dezastru pentru că vor fi din ce în ce mai mulți români în imposibilitatea de a-și plăti facturile, la fel cum se va întâmpla și cu firmele care, din cauza prețurilor uriașe la energie, vor intra în faliment.
Data de 1 aprilie 2022 reprezintă momentul decisiv pe piața energiei. Așa că toți cei care au putere de decizie trebuie să aplice cele mai bune soluții pentru a-i proteja pe români.
O variantă ar fi plafonarea prețurilor la energie, măsură susținută și de președintele PSD. Acesta, i-a propus deja premierului, ca soluție, un preț reglementat la gazele naturale și energia electrică timp de un an, pentru a putea ține în frâu tarifele la energie, soluție care a fost deja aplicată în Franța.
S-a mai vehiculat că de la 1 aprilie TVA-ul în energie să fie redus de la 19% la 5% și că vor fi eliminate și certificatele verzi. Efectul nu va fi unul spectaculos. Spre exemplu, la o factură de 119 lei, am ajunge să plătim 98 de lei, după ce TVA-ul va fi de doar 5% și vor dispărea și certificatele verzi de pe factură.
Nu a mai rămas mult timp așa că fac un apel pentru a acționa cât mai repede pentru că situația este una îngrijorătoare, iar prețurile au dezechilibrat toți contribuabilii. Vorbim atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice. Vedem cum facturile îi sărăcesc tot mai mult pe români. Într-un singur an, gazele naturale s-au scumpit de cinci ori, iar energia electrică de 4 ori.
De aceea trebuie să luăm măsuri cât mai repede pentru a nu risca să intrăm pe o pantăa din care nu vom putea reveni prea ușor. România are nevoie de măsuri concrete pe acest domeniu al energiei, un adevarat domino al scumpirilor în lanț.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 3 februarie 2023, 12:30
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro