Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Balan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Balan (Grup PNL)
Noua salarizare trebuie orientată către tineri și prioritățile naționale: educația și sănătatea

Deputatul Ioan Balan salută inițiativa Guvernului Cioloș de a reforma sistemul de salarizare din sectorul public, însă consideră că, în forma actuală a Ordonanței de urgență, supusă deja consultării publice de către Guvern, nici sistemul de învățământ și nici cel de sănătate nu sunt mai atractive pentru tineri:

„Știm cu toții că bugetul nu suportă, cel puțin în anul 2016, majorări spectaculoase de salarii. Dar, și cu banii puțini pe care îi are bugetul de stat, putem să stimulăm sectoarele de care țara noastră are atâta nevoie: educația și sănătatea. Cred cu putere că, atunci când demarezi o reformă trebuie să ai și niște obiective clare pe care vrei să le atingi. Ce poate fi mai prioritar decât o școală mai performantă și oprirea exodului medicilor? Argumentul cu atenuarea diferențelor dintre cel mai mare și cel mai mic salariu, nu trebuie să reprezinte obiectivul în sine al legii, ci efectul rezultat. Vă spun sincer că am constatat, cu profundă amărăciune, că și în ordonanța propusă de Guvernul Cioloș, salariile cele mai mici rămân tot în educație, în cercetare și în sistemul public de sănătate. Nu putem cere tinerilor să își dorească o carieră la catedră, atâta vreme cât un învățător sau profesor debutant va intra în câmpul muncii cu un salariu apropiat de cel minim pe economie. Nu le putem cere celor mai buni rezidenți să rămână în România și să nu își trimită CV-urile la spitale din străinătate, atâta vreme cât salariul medicului debutant nu-i asigură nici prețul chiriei. Stau și mă întreb, atunci, unde este reforma? Sau, pentru ce se face?”
Deputatul Ioan Balan consideră că perpetuarea lipsei de atractivitate a salariilor din educație, cercetare și sănătate va afecta în principal județele sărace și localitățile rurale, fără a stopa exodul tinerilor în străinătate: „Cred că cel mai trist este faptul că astăzi elevii nu mai visează de pe băncile școlilor, ca odinioară, să devină medici sau dascăli. Copiii știu încă de mici cu ce dificultăți financiare se confruntă profesorii și medicii lor, care vreme de douăzeci și șase de ani au fost aruncați la marginea sistemului de salarizare, precum niște categorii profesionale stigmatizate. Mă miră faptul că, deși toate forțele politice au ajuns la consens că cele două domenii sunt priorități naționale, semnându-se chiar și pacte naționale pentru educație sau pentru sănătate, cele două sisteme continuă să sufere de o subfinanțare gravă. Nu știu cum, cu aceste salarii, apropiate de cel minim pe economie, vom putea să încurajăm medicii să vină de la București, la Suceava, la Rădăuți sau la Gura Humorului. Nu știu cum, cu salarii de sub o mie de lei net, vom reuși să umplem deficitul de cadre didactice calificate din școlile rurale din județ. Eu, personal, sunt foarte sceptic! Mai degrabă, cred că prin această salarizare nu facem decât să-i alungăm pe tineri cât mai departe de țară. De aceea, mi-aș dori ca Guvernul să revizuiască grilele de salarizare pentru dascăli și medici și să reflecte prin noile valori că educația și sănătatea chiar sunt priorități naționale ale țării noastre. Dacă nu va reuși, atunci ar fi mai bine să retragă acest proiect” a mai adăugat deputatul PNL Ioan Balan.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 ianuarie 2022, 1:23
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro