Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2008-2012 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ioan Balan > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ioan Balan (Grup PNL)
PNL și-a asumat că va da sărăcia și subdezvoltarea afară din Moldova

Vicepreședintele PNL pentru regiunea Nord-Est, deputatul de Suceava, Ioan Balan, critică cu putere sărăcia și subdezvoltarea în care au fost împinse județele din Moldova și Bucovina:

„Ne-am săturat să tot auzim în discursuri publice cât de frumoasă este Moldova și cum este Bucovina fără egal în lume, însă când vine vorba despre sărăcia în care trăiesc oamenii din această parte a României, nimeni nu suflă vreun cuvânt! Nimeni nu spune că pe aceste meleaguri trăiesc mai bine de 25% dintre români și că nici una din primele 20 de investiții publice ale statului român nu ne-a vizat în ultimii douăzeci și cinci de ani. Nici Moldova și nici Bucovina nu există pentru Guvern, iar pentru aceste zone nu au existat bani la bugetul de stat aproape niciodată. Banii de la București au mers tot către administrațiile bogate, tot către cei care au cu vârf și îndesat, deși impozite plătim cu toții și noi din Moldova și Bucovina.”
Deputatul de Suceava, Ioan Balan, consideră că cetățenii și-au pierdut speranța în capacitatea Guvernului de a-i ajuta: „Vă rog să mergeți prin satele noastre! Nu se mai nasc copii! Școlile se golesc de la un an la altul. Preoții sunt mai ocupați cu parastasele, pentru că nu mai au prilej de bucurie cu nunțile sau cu botezurile. Cei mai mulți tineri au luat calea străinătății și nu pentru că asta și-ar fi dorit, ci pentru că la noi și-au pierdut orice speranță în Guvern și autorități că vor crea locuri de muncă bine plătite și condiții de viață mai bune de viață. DA! Suntem cea mai săracă regiune nu doar din România, ci din Europa și nimeni parcă nu vede acest lucru.”
Vicepreședintele PNL Ioan Balan anunță că la Bacău s-a adoptat Rezoluția pentru Moldova, în care viziunea regională a PNL trebuie să conducă la scoaterea Moldovei din sărăcie și subdezvoltare: „Toate speranțele noastre se îndreaptă acum către Cătălin Predoiu, care nu mai are prea mult de așteptat până se va instala la Guvern, ca prim-ministru. De aceea, nu am stat cu brațele încrucișate și, la Bacău, am adoptat o Rezoluție pentru Moldova, un adevărat decalog în care se reflectă viziunea noastră, a liberalilor moldoveni, privind scoaterea acestei părți de țară din sărăcie și subdezvoltare. Ce ne propunem pentru Moldova nu sunt lucruri imposibil de realizat, ci obiective serioase și realiste. Vrem tot mai multe întreprinderi mici și mijloci care să creeze locuri de muncă bine plătite. Vrem investiții publice serioase. Vrem autostrăzi și drumuri rapide care să ne lege de București, Transilvania, Banat și de Europa. Vrem condiții de viață mai bune pentru moldoveni, condiții deja realizate în alte părți ale României, aceasta însemnând accesul gospodăriilor la utilități precum apa, canalizarea, drumuri asfaltate, școli și spitale. Acestea sunt posibile cu ajutorul fondurilor europene, care până acum ne-au tot ocolit. Vrem investitori străini serioși în domenii generatoare de prosperitate și salarii decente, căci Moldova are și atuul resurselor, dar și oameni de toată isprava. Vrem administrații publice puternice, independente financiar de București, cu bugete puternice și taxe locale mici, conduse de oameni merituoși, buni gospodari, care să-și iubească propriile comunități ca pe propriile familii. Vrem un turism regional sprijinit și prin fapte, nu doar prin vorbe, care să aducă tot mai mulți turiști pe meleagurile noastre.”
Vicepreședintele PNL Ioan Balan recunoaște că o parte dintre obiective implică resurse financiare care se pot obține printr-o mai eficientă utilizare a banilor publici, însă cea mai mare parte dintre obiectivele pentru Moldova presupun voință politică, viziune pe termen lung și dorința de a face bine pentru cetățenii care te-au ales: „Eu nu am uitat o clipă că am o datorie față de cei care m-au ales. L-am avertizat și pe domnul Cătălin Predoiu că nu-i deloc ușor ceea ce-l așteaptă, mai ales după toate prostiile pe care le-a făcut Victor Ponta la guvernare vreme de peste trei ani. De asemenea, l-am mai avertizat de domnul Predoiu că nu-i de glumă cu noi, cu moldovenii, și că până nu voi vedea rezolvate obiectivele din Rezoluția pentru Moldova, ne vom ține ca scaiul de domnia sa! Am însă toată încrederea că aceste lucruri se vor întâmpla, pentru că ele sunt prinse și în Programul de guvernare al domnului Predoiu.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 22:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro