Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
radu.miruta@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Radu-Dinel Miruță > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Radu-Dinel Miruță (Grupul parlamentar al USR)

Întârzierea nejustificată a punerii în aplicare a Legii 197/2021, privind pensionarea anticipată a minerilor și energeticienilor, riscă să genereze proteste sociale majore atât la nivelul județelor Gorj și Hunedoara, cât și la nivel național.

S-a creat un precedent periculos, acela de a avea o lege îndelung dezbătută, promulgată de președintele țării, dar neaplicată de către Casele Județene de Pensii, cu girul Ministerului Muncii, din motive greu descifrabile.
Angajați ai Complexului Energetic Oltenia, precum și sindicaliști din țară vor protesta începând de astăzi, 20 septembrie 2021, în fața Prefecturii Gorj.
Mai multe sindicate din C.E. Oltenia au decis convocarea de urgență a unei ședințe comune în care va fi discutat și stabilit un calendar unitar de acțiuni sindicale în toate orașele unde locuiesc și muncesc mineri și energeticieni, pentru deblocarea legii și rezolvarea problemelor cu care se confruntă în această perioadă salariații din companie.
În calitate de deputat de Gorj, cu un rol activ în promovarea și adoptarea Legii 197/2021, solicit Ministrului Muncii, doamna Raluca Turcan, să răspundă prompt apelului la dialog cu protestatarii și să urgenteze procedurile de aplicare a legii. Evitând astfel escaladarea protestului social legitim care, însă poate afecta echilibrul social și securitatea fizică a unora dintre cei care protestează.
Neaplicarea legii va duce la proteste extreme nedorite, sindicaliștii anunțând că, începând cu 4 octombrie, un grup de 20 de mineri vor începe greva foamei în fața Ministerului Muncii până la aplicarea legii.
Radicalizarea acestui protest și internaționalizarea lui prin intermediul mass media nu folosește democrației din România, ideii de bună guvernare în folosul cetățenilor. De aceea trebuie evitată prin aplicarea Legii 197.
Fac un nou apel către premierul Cîțu, către conducerea PNL să înțeleagă, fie și în ceasul al 12-lea, că respectarea legilor adoptate în Parlamentul României este o condiție vitală pentru afirmarea statului de drept și a democrației în România.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 22 iulie 2024, 21:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro