Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu-Cristian Iane > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

"Prin semnarea acestuia se introduce un nou domeniu de cooperare in baza Acordului: protectia mediului si schimbarilor climatice", fiind prevazuta in acest scop alocarea in acest domeniu a sumei de 15 milioane euro din suma totala de 100 milioane euro.
Acceptul privind finantarea propunerilor de proiecte va fi acordat de autoritatea de coordonare nationala in domeniul protectiei mediului din Romania iar alocarea bugetelor se va face in baza unei liste de proiecte in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice, pe baza de conventii, acestea fiind alocate prin transferuri de la bugetul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si schimbarilor climatice din Romania catre bugetul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si schimbarilor climatice din Republica Moldova. Aceste proiecte vor contribui la imbunatatirea calitatii mediului si sanatatii cetatenilor Republicii Moldova, precum si la dezvoltarea si intarirea colaborarii bilaterale in domeniul protectiei mediului si combaterii efectelor schimbarilor climatice".
Proiectul de lege nr. 727/2010 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.29/2010 privind modificarea și completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie a fost adoptat de Plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, respectiv de Parlamentul Romaniei, urmand sa mearga la promulgare la Presedintele Romaniei.
"Acest proiect de lege face posibila completarea Legii nr. 139/2010 in vederea preluarii in integralitate a prevederilor Directivei 2009/28/CE, fapt care asigura indeplinirea obligatiei de transmitere catre CE a legislatiei nationale cadru si secundare care sa infaptuiasca transpunerea in totalitate a Directivei mentionate.
Odata cu conformarea legislatiei nationale cu cerintele impuse de CE, se instituie obligatia ca reglementarile din domeniul constructiilor sa prevada niveluri minime de energie din surse regenerabile pentru cladirile noi si cele care fac obiectul unor renovari majore, obligatia de a se elabora scheme de certificare sau sisteme de calificari echivalente pentru instalatorii in domeniu, precum si definirea consumului final brut de energie si a obligatiei referitoare la energia regenerabila conform Directivei.
Intrucat industria energiei regenerabile are inca nevoie de sprijin legislativ si nu numai, cel mai economic scenariu energetic pentru Romania dovedindu-se a fi cel cu pondere ridicata a energiilor regenerabile, consider ca adoptarea prezentului proiect de lege de aprobare a OG pt completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, trebuie sa reprezinte o continuitate a masurilor de sustinere a producerii si utilizarii energiei regenerabile".
Proiectul de lege nr. 156/2015 pentru modificarea Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni a fost adoptat de Plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, desi a fost respinsa de Senat la 25.02.2015, urmand sa mearga la promulgare la domnul Presedinte Klaus Werner Johannis.
"Coinitiator fiind al acestei propuneri legislative, am sustinut adoptarea ei, intrucat Legea 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, avea nevoie de cateva modificari pentru a consolida relatiile cu romanii de pretutindeni.
In acest scop, anual, se va organiza sub egida Parlamentului Romaniei, in tara sau in strainatate, Congresul Romanilor de Pretutindeni. Astfel, convocarea Congresului Romanilor de Pretutindeni se va realiza de catre birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin D.P.R.R.P., costurile organizatorice fiind asigurate de catre Ministerul Afacerilor Externe din bugetul D.P.R.R.P.
Organele de conducere vor fi desemnate cu ocazia primei reuniuni cand se va elabora si regulamentul de functionare. Consiliul Romanilor de Pretutindeni va fi obligat sa furnizeze informatii, analize si propuneri comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului Romaniei, D.P.R.R.P.-ului din cadrul M.A.E., precum si celorlalte institutii guvernamentale competente. Totodata, prin aceasta propunere legislativa se instituie "Ziua Romanilor de Pretutindeni", care se va sarbatori in fiecare an in ultima Duminica din luna Mai".
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 mai 2024, 9:00
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro