Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu-Cristian Iane > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Obiectele interpelărilor sunt următoarele:
 • Sportul de masă, obiectiv național pentru o societate și un mediu sănătos;
 • Industria României, între privatizare și reinventare;
 • Eradicarea consumului de droguri, ca prioritate pentru Ministerul Sănătății;
 • Considerații asupra reabilitării DN 67 C- Transalpina ;
 • Înființarea unor companii mixte de energie;
 • Șansa găsirii unui loc de muncă în România pentru persoanele de 20 de ani și peste 40.
  Vă mulțumesc și vă prezint, în continuare, rezumatul interpelărilor depuse.
 • INTERPELARE
  Uniunea Europeană a subliniat de nenumărate ori funcția dublă a sportului, ca valoare în sens etic, dar și cu valoare, în sens economic. Pe de altă parte, Consiliul permanent al UNESCO a oferit recomandări, precum realizarea unor programe interguvernamentale pliate pe necesitățile și realitățile care frânează politică programelor de educație fizică, definirea priorităților în funcție de nevoile și realitățile identificate pentru fiecare regiune în parte și stabilirea unor obiective pe termen lung.
  Consultările dintre Comitetul Olimpic Internațional, Comitetele Olimpice Europene, Federațiile Internaționale au insistat asupra necesității apărării rolului social, educativ și cultural pe care sportul îl joacă în societatea europeană modernă.
  O societate și un mediu sănătos înseamnă și sport, ca reflectare a realității sociale, dar și ca activitate cu semnificații complexe fundamentate pe sănătate, educație, recreare și, în principal, un viitor benefic. Viziunea Consiliului Europei asupra sportului acordă acestuia rolul de promovare a sănătății și a stării de bine, de integrare socială a cetățenilor și, în ultimul rând, de câștig material.
  Totodată, a fost implementat și conceptul de "sportul pentru toți", ca activitate la care toți cetățenii să aibă acces. O activitate de tip social, de interes național ce se bazează pe libera alegere de practicare a activităților sportive, într-un mediu curat și sigur.
  Domnule ministru, având în vedere aspectele relatate și importanța activității sportive de masă, vă rog să îmi comunicați:
 • Care este situația detaliată a sportului de masă în România, ce programe au fost implementate în acest sens și ce programe se pregătesc pentru a fi lansate ?
 • Care este politica ministerului pe care îl conduceți în privința promovării sportului de masă în România ?
 • Punctul dumneavoastră de vedere în privința invitației de a fi co-inițiator al unei Campanii naționale de promovare a sportului de masă, ca obiectiv pentru un mediu și o societate curate și sănătoase.
 • INTERPELARE
  În cadrul emisiunii "După 20 de ani", ați declarat: "Toate companiile de stat trebuie privatizate, în afară de barajul de la Vidraru sau Porțile de Fier, deci Hidroelectrica, în afară de reactoarele pe care le-am construit, în afară de Trangaz, Transelectrica, poate anumite componente ale industriei de apărare și anumite tronsoane ale căilor ferate de pasageri, totul trebuie privatizat. (...) Facem o strategie de reindustrilizare, să ducem România în direcția în care se îndreaptă lumea. Rulmenți ca suedezii nu o să facem, de aceea este bine să ardem niște etape și să țintim industrii de vârf."
  Totodată, ați mai declarat că: "Ar fi foarte îmbucurător să nu mai rămân cu aproape nimic, pentru că un ministru nu trebuie să fie un super director al sectorului de stat, ci un ministru al industriei de stat."
  Domnule ministru, având în vedere declarațiile dumneavoastră, vă rog să îmi comunicați următoarele:
 • Ce privatizări făcute până acum considerați a fi "reușite" și care sunt acelea "mai puțin bune"?
 • Ce înțelegeți prin "arderea unor etape" și cum se vor concretiza acestea?
 • Care este lista completă a companiilor de stat care urmează să fie privatizate și care sunt considerentele economice în afară angajamentelor pe care statul român și le-a asumat față de Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană?
 • Care este lista completă a companiilor de stat asupra cărora statul român își va păstra monopolul?
 • Care este "strategia de reindustrializare" pe care ați menționat-o și în ce se traduce concret aceasta?
 • Ce înțelegeți prin "ministru al industriei de stat", transpus la nevoile statului și ale cetățenilor români?
 • Care sunt industriile de vârf pe care le aveți în vedere pentru relansarea economică a țării?
 • INTERPELARE
  Un studiu arătă faptul că aproximativ 7% din deținuții din România sunt foști consumatori de droguri. În același timp, s-a arătat și faptul că a crescut numărul vizitatorilor care încearcă să introducă droguri în penitenciare.
  Studiile efectuate de către Agenția Națională Antidrog și ANP au arătat că prevalența consumului de droguri în penitenciarele din România este de 4,5%, în timp ce, la nivel european, sunt înregistrați în fiecare an circa 25% din totalul deținuților că fiind condamnați pentru consum sau trafic de droguri, în timp ce 26% din totalul deținuților consumă droguri în penitenciare.
  Pe lângă aceștia, România se confruntă și cu consumul de droguri în rândul adolescenților și al tinerilor.
  Consumul de droguri a devenit un flagel social la scară mondială ce conduce la moartea consumatorilor și la acte ilegale cu implicații majore la nivelul întregii societății. Un fenomen ce are nevoie de o puternică politică de prevenire și eradicare.
  Domnule ministru, având în vedere aceste aspecte, vă rog să îmi comunicați următoarele:
 • Situația statistică a consumatorilor de droguri în anul 2010, 2011 și 2012, pe categorii de vârstă, profesionale și pe județe;
 • Măsurile și studiile efectuate până în acest moment de către ministerul pe care îl conduceți, în colaborare cu celelalte instituții abilitate, în privința consumului de droguri din România?
 • Care sunt implicarea și politica viitoare de prevenire și de combatere a consumului de droguri din România a ministerului pe care îl conduceți?
 • INTERPELARE
  Reabilitarea DN 67 C a fost scoasă la licitație în anul 2008, în anul următor, începând lucrările la investiția a cărei licitații s-a ridicat la suma de aproximativ 1,3 miliarde de lei.
  Un raport al Curții de Conturi din România, apărut de curând în presă, a arătat următoarele:
 • "Transalpina nu se regăsește printre obiectivele naționale prioritare, reglementate prin legislația primară (OG 16/1999/ LG nr.1/2002, LG 203/2003 și LG 363/2006), fiind o inițiativă a conducerii MTI și a celei a CNADNR, din anul 2008";
 • "Necesitatea proiectului de investiții nu a fost în mod real fundamentată, din punctul de vedere al importanței, al economicității, eficienței și eficacității activității și a utilizării fondurilor publice, având în vedere că CNADNR nu a efectuat și nu deține o fundamentare formalizată, bazată pe date, analize comparative și studii de impact credibile".
  Domnule ministru, având în vedere aceste două aspecte, vă rog să îmi comunicați pentru fiecare dintre ele punctul de vedere argumentat și probat al ministerului pe care îl conduceți.
  Totodată, vă rog să îmi comunicați raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului în privința reabilitării DN 67 C.
 • INTERPELARE
  Pe data de 28 februarie a.c., în cadrul dezbaterii Ziarul Financiar Power Summit, ați vorbit despre reluarea ideii de înființare a unor companii mixte de energie, ca urmare a faptului că Hidroelectrica trebuie divizată.
  Domnule ministru, având în vedere aceste declarații, cât și importanța asigurării unui sector energetic viabil în România, sector de maximă siguranță a statului, vă rog să îmi comunicați următoarele:
 • Care este situația sectorului energetic convențional românesc din punctul de vedere al funcționalității și asigurării unor servicii cât mai puțin costisitoare pentru consumatorul român?
 • Care este situația detaliată a sectorului energetic de tip regenerabil din România și cum intenționați potențarea acestuia?
 • Care este strategia detaliată a înființării unor companii mixte de energie și care va fi ponderea participării statului în cadrul acestora?
 • Cum comentați importanța monopolului de stat în privința sectorului energetic de tip convențional și nonconvențional?
 • INTERPELARE
  În România, piața muncii este caracterizată major de un cerc vicios.
  Fie în colegiul pe care îl reprezint în Parlament, fie în discuțiile purtate cu persoanele care îmi cer ajutorul, aud, invariabil, aceleași piedici și aceleași motive, aparent fără nicio ieșire și care nu oferă posibilitatea găsirii unui loc de muncă.
  Tinerii se plâng de faptul că li se cere experiență. Una pe care nu o pot avea decât angajați fiind și activând într-un anumit sector de activitate, conform pregătirii lor.
  Angajatorii se plâng că, deși cu putere și dorință de muncă, tinerii nu asigură de la început productivitatea.
  Pentru cei trecuți de vârsta de 40-45 de ani, a pierde sau a găsi un loc de muncă reprezintă deopotrivă un coșmar. Pe motivul vârstei, a experientei și, deci, a unei remunerații pe măsură, aceștia nu sunt angajați.
  Angajatorii se plâng, la rândul lor, că acest segment de populație se adaptează mai greu schimbărilor și poate exista mai des riscul racolării acestora de către competitori.
  Nici între aceste vârste, situația nu este una mai bună, dar problemele pieței muncii sunt pregnante și extreme de vizibile la aceste două categorii care aflate în situația de a fi fie respinși, fie tratați sub valoarea și resursele lor profesionale.
  Doamna ministru, având în vedere aceste aspecte, vă rog să îmi comunicați următoarele:
 • Câte contracte active de muncă au fost încheiate în anul 2010, 2011, respectiv 2012, defalcate pe județe, cu persoane cu vârste între 20 și 25 de ani și ce procent reprezintă acestea din totalul contractelor active de muncă încheiate în anii menționați? Ce procent din totalul populației ocupate a țării reprezintă personale mai-sus menționate?
 • Câte contracte active de muncă au fost încheiate în anul 2010, 2011, respectiv 2012, defalcate pe județe, cu persoane cu vârste între 40 și 50 de ani și ce procent reprezintă acestea din totalul contractelor active de muncă încheiate în anii menționați? Ce procent din totalul populației ocupate a țării reprezintă personale mai-sus menționate?
 • Câte contracte active de muncă au fost încheiate în anul 2010, 2011, respectiv 2012, defalcate pe județe, cu persoane cu vârste peste 50 de ani și ce procent reprezintă acestea din totalul contractelor active de muncă încheiate în anii menționați? Ce procent din totalul populației ocupate a țării reprezintă personale mai-sus menționate?
 • Care a fost nivelul absorbției tinerilor pe piața forței de muncă din România în anul 2010, 2011, respectiv 2012, defalcat pe județe?
 • Ce loc ocupă România în rândul statelor europene din punctul de vedere al nivelului absorbției tinerilor pe piața forței de muncă?
 • Care au fost și vor fi măsurile luate de către ministerul pe care îl conduceți în privința creșterii schimbului intergenerațional de experiență?
 • Cum caracterizați populatia ocupată din România, având drept indice de referință, coordonatele "relativ tânără" și "relativ îmbătrânită"?
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 23 mai 2024, 12:40
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro