Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu-Cristian Iane > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

primită de la domnul deputat Ovidiu-Cristian Iane (Grup PSD)
Deputatul PSD Ovidiu-Cristian Iane i-a adresat o întrebare președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, prin care solicită să-i fie adus la cunoștință nivelul salarizării polițiștilor locali și regimul de pensionare al acestora.


Deputatul a atras atenția asupra faptului că se exercită o discriminare între polițistul local și cel de la nivel național, prin prisma posibilității de pensionare anticipată și de limită de vârstă, acesta evocând temeiul legal pentru a oferi claritate situației menționate.

”Statutul polițistului local este reglementat prin Legea 155/2010, în care se specifică, la Art.14, alin. (1) faptul că acesta este un funcționar public care ocupă o funcție publică specifică de polițist local, în timp ce Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului stabilește, la Art.1, alin. (1) faptul că acesta din urmă este un funcționar public civil cu statut special (...) și exercită atribuțiile stabilite pentru Poliția Română prin lege, ca instituție specializată a statului.
Pe cale de consecință, Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, favorizează ieșirea la pensie anticipată a funcționarului cu statut special care are o vechime efectivă de 25 de ani, din care 15 ani reprezintă vechimea în serviciu(...)”, a subliniat parlamentarul. Acesta a arătat faptul că, deși ambele categorii au atribuții în domeniul ordinii publice și siguranței naționale, polițistul local nu beneficiază de prevederea mai sus menționată, ci se poate pensiona pentru limită de vârstă la 65 de ani, sau cu 5 ani mai devreme în cazul pensiei anticipate.
”Având în vedere aceste aspecte consider că (...) este oportună o modificare legislativă prin care și polițistii locali să beneficieze de o măsură avantajoasă de pensionare anticipată, precum angajații din structurile MAI”, a conchis deputatul PSD.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 mai 2024, 7:58
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro