Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Ovidiu-Cristian Iane > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ovidiu Cristian Iane (Grup PSD)
Ovidiu-Cristian Iane solicită Președintelui României să își asume prerogativele conferite de rolul instituției pe care o reprezintă și să nu repete erorile predecesorilor săi

Am luat act de nemulțumirea vădită a societății civile cu privire la discursul fără substanță al Președintelui României. Însă, din punctul meu de vedere, nu este în totalitate lipsit de substanță, ci mai degrabă lipsit de substanța care trebuie.

În contextul în care în decursul acestui an expiră mandatele conducerilor DNA, ICCJ și se vor organiza alegeri pentru CSM, intenția președintelui de a nu juca rolul unui simplu spectator și de a nu se limita la un rol formal este îngrijorătoare, mai ales din cauza faptului că puterea judecătorească trebuie să se afle complet în afara atribuțiilor sale.
Imixtiunea repetată în actul justiției, prin exemplul de mai sus, precum și în desfășurarea atribuțiilor puterii legislative, exprimată prin afirmația “Îmi doresc un Guvern pe care să îl numesc al meu, un Guvern PNL”, nu poate fi privită decât ca pe o incitare la schimbarea regimului democratic cu unul totalitar.
Totalitarismul presupune, printre altele, ca voința personală a liderului statului să facă legea, viața politică să fie monopolizată de un singur partid, în timp ce instituția prezidențială instituie monopolul asupra puterii judecătorești și celei executive. Spre deosebire de acest regim politic, cel democratic este organizat conform sistemului tripartit, în care cele trei entități de putere sunt nesubordonate ierarhic.
Constituția României prevede atribuțiile Președintelui ca fiind cele ce se extind în sfera apărării și politicii externe, precum și alte atribuții simbolice exprimate în Art. 94, însă în niciun caz șeful statului nu are competențe în puterea judecătorească. Intențiile de a avea un Guvern propriu și de a juca un rol activ în alegerea magistraților sunt în divergență cu independența justiției, iar acest lucru poate fi privit ca un pericol la adresa statului de drept.
Stimate domnule Klaus W. Iohannis, puterea în stat este astfel distribuită pentru a reprezenta, în mod echitabil și echilibrat, nevoile cetățenilor și de a-i apăra de despotism. Țara este a oamenilor, Președintele o reprezintă.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 mai 2024, 9:47
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro