Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ștefan Iulian Lőrincz (Grupul parlamentar al USR)
Proiectul legislativ al USR privind protejarea victimelor traficului de persoane a fost votat de Senatul României!

Este vorba despre proiectul L412/2022 inițiat alături de colegii mei, Silvia Dinică și Radu Mihail, prin care vrem să transpunem corect normele europene în domeniul combaterii traficului de persoane și să facilităm obținerea de acte de identitate.

În primul rând ne propunem să oferim o referire corectă privind contravențiile aplicate victimelor traficului de persoane și acestea nu vor mai putea fi sancționate pentru că au fost obligate să presteze muncă sexuală sau cerșetorie.
Totodată, propunerea prevede eliberarea acestor documente în regim de urgență - maxim 15 zile (de la 30 de zile în prezent), precum și posibilitatea ca domiciliul declarat să fie o adresă de avocat sau sediul unei organizații neguvernamentale, scutind astfel victima de a se mai deplasa în localitățile de origine unde pot activa rețelele traficanților.
În acest context, victimele traficului de persoane nu vor mai avea acte de identitate provizorii care au o valabilitate de doar un an de zile și atestă că victimele sunt „persoane fără domiciliu”. Actele de identitate vor putea avea o valabilitate extinsă, care poate fi de 1, 7 sau 10 ani. Astfel, victimele cărora le-au fost confiscate documentele de către traficanți vor putea avea acces imediat la serviciile de asistență și alte forme de sprijin și protecție de care au nevoie.
Proiectul a fost depus cu susținerea mai multor parlamentari USR și PNL.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 12:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro