Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Iulian Lőrincz (Grupul parlamentar al USR)
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare

Parlamentarii USR de Diaspora, deputatul Iulian Lőrincz și senatorul Radu Mihail, au depus o inițiativă legislativă menită să sporească gradul de digitalizare a serviciilor consulare, astfel încât cetățenii să aibă o interacțiune mai simplă și mai eficientă cu administrația, indiferent unde se află ei, reducând substanțial nevoia de deplasare la consulate.

Deputat Iulian Lőrincz: „Activitatea consulară este una complexă, dat fiind că pentru cetățenii români din străinătate consulatul este și primărie și notariat și secție de poliție și evidența populației. Cu cât aceste activități complexe se pot realiza și de la distanță, cu atât va crește calitatea serviciilor oferite. Acest proiect de lege aduce mai multă rapiditate și flexibilitate în ceea ce înseamnă serviciul consular”.
În primul rând, inițiativa legislativă prevede dotarea angajaților consulari cu semnături electronice, astfel încât aceștia să poată transmită cetățenilor diferite documente în format electronic. Un document cu semnătură electronică validă este autentic în egală măsură ca un document cu semnătură și ștampilă, iar în 2020 a fost aprobată o lege prin care toate instituțiile statului pot apela la serviciul de furnizare de semnături electronice în mod gratuit.
Astfel, cetățenii vor putea beneficia în mai multe situații de servicii consulare prestate exclusiv online, fără a fi nevoiți să se prezinte la sediul consulatului. În funcție de opțiunea solicitanților, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediție, ori se vor putea transmite în format electronic.
De asemenea, inițiativa legislativă a celor doi parlamentari USR de Diaspora preconizează extinderea definiției date activității consulare pentru a cuprinde și activitatea online sau prin corespondență, în condițiile în care, actuala definite a serviciilor consulare precizează că aceasta se desfășoară doar în cadrul secțiilor consulare.
Senator Radu Mihail: „Măsurile le propunem în urma discuțiilor atât cu românii din comunitățile din afara țării, cât și cu diplomați, funcționari, responsabili din Ministerul Afacerilor Externe. Ele vor putea fi implementate prin extinderea uneltelor digitale aflate la dispoziția ministerului”.
Anual, sutele de mii de cetățeni români care au nevoie de servicii consulare sunt nevoiți să se deplaseze fizic la sediile consulatelor, indiferent de distanțele pe care le au de parcurs, fie că este vorba de zeci, sute sau mii de kilometri.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 13:09
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro