Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ștefan Iulian Lőrincz (Grupul parlamentar al USR)

Astăzi, împreună cu colegul senator Radu Mihail, am depus un proiect legislativ prin care vrem să reducem numărul de zile necesare pentru transcrierea actelor de stare civilă pentru românii care au dobândit sau redobândit recent cetățenia română.

Concret, proiectul vine în întâmpinarea cetățenilor români care au depus jurământul de credință față de România și care nu vor mai trebui să aștepte acele 60 de zile nejustificate pentru obținerea CNP-urilor și transcrierea certificatelor de naștere la primăriile din țară.
Astfel, prin amendarea art. 41 din Legea 119/1996, ne propunem să scurtăm acest termen la 10 zile – un termen mult mai rezonabil. Din acest punct de vedere, dispozițiile legii prevăd că cetățenia română se dobândește sau redobândește de la data depunerii jurământului de credință față de România. Astfel, de la data depunerii jurământului și până la data transcrierii efective a actelor de stare civilă - termen care depășește deseori perioada de 60 de zile, cetățeanul român nu poate avea acces la o serie de servicii și nu-și poate exercita drepturile constituționale deoarece nu are cod numeric personal și acte de stare civilă pentru a obține primele acte de identitate românești.
În cele 60 de zile în care așteaptă transcrierea actelor de stare civilă, persoana care a dobândit sau redobândit cetățenia română în condițiile Legii nr. 21/1991 nu-și poate exercita dreptul de vot, nu are acces la servicii sociale sau medicale, nu se poate înscrie pentru a frecventa cursurile unei unități de învățământ, nici nu se poate angaja, întrucât toate aceste interacțiuni cu instituțiile publice ale statului român necesită un cod numeric de identificare personală și/sau un document care face dovada identității, emis de statul român.
USR va susține în continuare proiecte și inițiative care să debirocratizeze, deblocheze și simplifice procesul de dobândire sau redobândire a cetățeniei române pentru solicitanți. Cetățenia română este un drept, nu o favoare.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 12:44
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro