Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ștefan-Iulian Lőrincz (Grupul parlamentar al USR)

Ieri a fost o zi lungă, cu multe evenimente politice și decizii. Miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile din Guvernul condus de Florin Cîțu.

Miniștrii noștri au arătat întregii țări că onoarea nu poate fi negociată, că lucrurile din țara noastră se pot schimba în bine. Că politica, în România, nu înseamnă bâlci, blaturi, și cinism. Politica poate fi făcută cu respect, înțelepciune și profesionalism de oameni competenți, de bună credință și cu o uriașă putere de muncă.
Dar nu puteam merge mai departe cu un premier care risipește banii țării pentru lupta lui internă din partid, îl dă afară pe ministrul Justiției, numește un nou ministru fără studii juridice, blochează procesul de selecție a procurorilor șefi cu adevărat independenți și crește de cinci ori fondul de rezervă al Guvernului, de unde banii se duc direct în buzunarele clienților lui.
Căci ce este PNDL3 dacă nu un jaf național de 50 miliarde lei? O sumă imensă cu care s-ar fi putut face multe pentru România.
La vremuri noi, năravuri vechi! De când a început această criză, premierul Cîțu n-a făcut altceva decât să aducă PSD-ul alături de „echipa câștigătoare” într-o nouă USL. Asta da performanță.
PNDL-ul nu este altceva decât o invenție de-a lui Liviu Dragnea pentru a răsplăti micii și marii baroni locali prin diverse contracte cu dedicație. Cu asta s-au ocupat politicienii timp de 30 de ani. Și atunci, de ce trebuie să ne mai mirăm că România nu reușește să se dezvolte?
Nu ne-am dorit să ajungem aici. USR PLUS și-a asumat, alături de partenerii din coaliție, o guvernare grea în speranța că miniștrii vor duce la bun sfârșit reformele asumate în planul de guvernare și atât de necesare pentru dezvoltarea României.
Ieri a fost ultima zi de activitate a miniștrilor noștri în cabinetul Cîțu. Și așa cum e normal, fiecare dintre ei a făcut bilanțul mandatului care tocmai s-a încheiat.
Cele mai importante realizări:
Ioana Mihăilă a pregătit sistemul sanitar pentru gestionarea valului patru al pandemiei de COVID-19. A transparentizat toate contractele de achiziții de la Ministerul Sănătății și a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcțiilor de manageri în spitale. Ioana a aprobat lista medicamentelor esențiale și a extins vaccinarea gratuită anti-HPV pentru adolescentele între 11 și 18 ani.
Cristian Ghinea a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani. Tot Cristian a reușit să aducă în jur de 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea testelor PCR, pentru plata medicilor, pentru dotări pentru spitale, centre sociale și școli, în contextul pandemiei COVID-19 și a reușit să crească ritmul de absorbție al fondurilor europene de peste 3 ori în perioada ianuarie - iunie 2021 față de aceeași perioadă din anii anteriori: peste 1 miliard de euro.
În timpul mandatului lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor lucrările pe șantiere au mers în ritm alert: peste 30 de șantiere și peste 600 km de autostradă, drumuri expres și de legătură, reabilitări poduri, centuri și drumuri naționale. În primele luni ale anului am avut un record de 3,7 miliarde de lei investiții din fonduri europene. Mai mult, Cătălin a fost primul ministru al Transporturilor care s-a luptat cu mafia liderului sindical Ion Rădoi de la Metrorex și a reușit să elimine chioșcurile ilegale de la metrou.
La Ministerul Economiei, Claudiu Năsui a asigurat o sumă record pentru firmele românești afectate de pandemiei - 2,34 miliarde lei. Ca ministru, Claudiu a făcut publice toate contractele cu statul pe care le are ministerul, a numit noi consilii de administrație formate din profesioniști pentru toate cele 70 de companii din subordine, a lansat un amplu program de debirocratizare care să vină în sprijinul antreprenorilor.
Ciprian Teleman a finalizat proiectul de lege privind Codul Comunicațiilor - legea esențială pentru inițierea procesului de licitare a frecvențelor 5G care ar trebui să aducă mai mult de 2 miliarde de lei la buget. A început procesul de inventariere a activelor digitale ale statului și reorientarea sistemelor informatice neutilizate sau depreciate. A promovat utilizarea semnăturii electronice a funcționarilor din administrația publică, astfel încât aceștia să poată comunica digital cu firmele.
Stelian Ion a avut ca principală misiune să repare după Dragnea și Iordache tot ce au stricat în sistemul de justiție. A propus un proiect de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților, a avansat proiecte noi pentru legile justiției și a pus în dezbatere publică modificările la Codul Penal și Strategia Națională Anticorupție pentru 2021 – 2025. Stelian a deblocat admiterea în magistratură și a demarat concursul pentru funcțiile de procurori-șefi DNA și DIICOT.
Dan Barna a coordonat activitatea echipei guvernamentale USR PLUS - miniștri, secretari de stat, președinți și vicepreședinți de agenții guvernamentale în subordinea ministerelor. A dus pe agenda coaliției angajamentele USR PLUS din programul de guvernare, a avut un rol cheie în procesul de bugetare și solicitările de rectificare pe 2021, cu o sumă record pentru investiții: 61,4 miliarde lei. A urmărit cele două mari coordonate de mandat: PNRR și eliminarea MCV pentru România. PNRR urmează să fie aprobat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii septembrie.
Am fi putut face mai mult pentru România, dacă miniștrii noștri erau lăsați să-și ducă treaba până la capăt și asta ne dorim în continuare.
Mâine se va citi în plenul reunit moțiunea de cenzură, iar săptămâna viitoare urmează votul. Mingea se află acum în terenul colegilor de la PNL, care trebuie să aleagă: ori guvernează alături de noi și UDMR ca partener de guvernare pentru a aplica reformele asumate în planul de guvernare, ori oferă legitimitate blatului Cîțu-Ciolacu și aruncă România într-o criză politică de pe urma căreia au de pierdut absolut toți românii.
USR PLUS continuă lupta pentru Revoluția Bunei Guvernări!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 12:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro