Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ștefan-Iulian Lőrincz (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)

Lipsa siguranței șoferilor profesioniști de camioane și vehicule comerciale este o problemă gravă pe care șoferii au semnalat-o de mult timp autorităților din țările în care au fost victimele hoților în parcări.

Tragedia petrecută în apropiere de Calais ne-a revoltat și întristat deopotrivă și a readus această problemă gravă în atenția tuturor. Sincere condoleanțe familiei.
Șirul lung de agresiuni, jafuri și crime ale căror victime sunt șoferii de TIR deveniți ținta delincvenței, ne obligă să nu mai amânăm, să cerem la nivel european și să luăm și la nivel național măsuri pentru a spori siguranța șoferilor de TIR.
Aceștia au o profesie care presupune responsabilitate, concentrare și atenție. În ultimul an, în perioada pandemiei, contribuția lor a fost esențială în aprovizionarea cu bunurile necesare populației, fiind supuși unor ulterioare presiuni, așteptări prelungite și controale sporite la frontiere, necesare având în vedere situația cauzată de pandemie. Este necesar să le asigurăm măcar condițiile necesare pentru a munci fără temerea că pot deveni oricând victimele unor agresiuni în timp ce își desfășoară activitatea.
Problemele persistă de mult și au fost semnalate de către șoferi. Șoselele Europei s-au transformat în adevărate coșmaruri pentru șoferii de TIR, deveniți ținte ale hoților. Perioadele când aceștia ar trebui să se odihnească sunt, de fapt, momente de risc maxim, de nesiguranță și teamă.
La nivel european există alerte și mesaje de atenționare cu privire la astfel de pericole.
Prea puțin. Sunt multe lucruri de făcut pentru a securiza parcările și benzinăriile.
Există un cadru legislativ european, dar vedem că nu este suficient ceea ce s-a făcut până acum.
 • Trebuie monitorizată implementarea sistemelor inteligente de informare în domeniul transporturilor. Crearea unei platforme unice de informare privind geolocalizarea rapidă a unor astfel de parcări sigure.
 • Trebuie să crească finanțarea pentru extinderea rețelei parcărilor securizate în țările UE. Nu numai numărul de locuri, dar și modul în care este asigurată supravegherea.
 • Trebuie găsite soluții împreună cu firmele de transporturi pentru ca acestea să contribuie la nivel european la plata parcărilor care asigură supraveghere și pază.
  Trebuie acționat urgent și sincronizat.
  Parlamentele naționale pot adopta măsuri legislative necesare pentru a îmbunătăți condițiile de muncă pentru șoferii profesioniști. Putem evita astfel ca tragediile să se repete.
  Nimeni nu trebuie să își câștige pâinea trăind în permanență în timpul orelor de muncă cu teama, justificată de realitatea sumbră din parcările multor țări europene, că poate fi în orice moment atacat, jefuit și chiar ucis.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 13:56
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
  E-mail: webmaster@cdep.ro