Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Ștefan-Iulian Lőrincz (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)

Joi, 22 aprilie, la sala Constantin Stere a Senatului, s-au desfășurat lucrările mesei rotunde „Seasonal Workers – Essential and Protected”, unde am avut ocazia să discut, alături de colegii parlamentari USR PLUS din Camera Deputaților și Senat, cu reprezentanți ai instituțiilor de stat și ambasadelor din Germania, Țările de Jos, Spania, Cehia; inclusiv cu oficiali ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Autorității Europene a Muncii.

Întrucât pandemia COVID-19 a adus cu sine accentuarea problemelor cu care se confruntă muncitorii sezonieri, fiind afectați în mod grav de măsurile de carantinare luate de unele state membre ale UE, prin închidera frontierelor și instituirea de controale suplimentare, rezolvarea lor cu celeritatea nu mai poate fi amânată de politicienii din România.
Problema muncitorilor sezonieri nu mai este demult doar o problemă identificată la nivel local sau național, ci una trans-europeană. Conform estimărilor Comisiei Europene, în prezent există peste 17 milioane de cetățeni europeni care locuiesc și muncesc în străinătate, adică într-o altă țară din UE, iar numărul de lucrători transfrontalieri atinge pragul de 1,5 milioane de persoane.
În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, muncitorii sezonieri sunt importanți pentru furnizarea de bunuri și servicii, și chiar în redresarea deficitul de lucrători din diferite sectoare, cum ar fi agricultura, silvicultura, turismul, transporturile, activitatea manufacturieră, construcțiile, etc. România este o țară care contribuie cu un număr semnificativ de muncitori sezonieri la activitățile economice din alte state membre ale UE. Unele estimări, spre exemplu, arată că anual aproximativ 200.000 de români lucrează sezonier doar în sectorul agricol din Germania.
Deși de munca sezonieră beneficiază economia locală, sunt de asemenea și beneficii pentru lucrători, fiindcă multe dintre familii și bunăstarea lor depind de această sursă de venituri. De aceea, este extrem de important ca drepturile acestor lucrători să fie respectate și această temă capătă o importanță deosebită pentru parlamentarii USR PLUS.
Este foarte important ca acești muncitori nu doar să aibă posibilitatea să muncească în orice țară din UE, dar și să li se respecte minimele drepturi și demnitatea umană. Trebuie să ne asigurăm ca muncitorii sezonieri să nu fie înșelați atunci când semnează un contract pe termen scurt, să aibă condiții de cazare și de asistență medicală atunci când au nevoie, și asta fără costuri suplimentare acoperite din salariu. De asemenea, să li se asigure condiții de asistență socială pe durata contractului de lucru, acces la informații privind drepturile lor în calitate de cetățeni europeni.
În statele membre, mai multe agenții sunt responsabile de monitorizarea condițiilor de muncă ale lucrătorilor sezonieri. Totuși, cazurile de abuz pot rămâne nedetectate, deoarece lucrătorii sezonieri sunt foarte dependenți de angajatori sau intermediari și adesea nu își cunosc drepturile. Mai multe state membre au derulat deja campanii de informare pentru a oferi lucrătorilor sezonieri posibilitatea de a semnala abuzuri și a beneficia de sprijin din partea sindicatelor sau organizațiilor societății civile din țara gazdă.
De aceea, în calitate de deputat USR PLUS Diaspora, voi depune o inițiativă legislativă pentru îmbunătățirea legii de protecție a cetățenilor români care lucrează în străinătate, mai cu seamă în cazul femeilor îngrijitoare, care sunt nevoite să plătească lunar un comision angajatorului. Dorim să îndreptăm acest lucru, și ca muncitorii români să nu mai plătească aceste comisioane ilicite.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 12:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro