Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ștefan-Iulian Lőrincz (Grupul parlamentar al Alianței USR PLUS)

Miercuri, 14 aprilie, la sala de ședințe a Grupului Parlamentar USR PLUS a avut loc dezbaterea „Combaterea traficului de persoane și a exploatării persoanelor vulnerabile”.

Alături de colegii parlamentari USR PLUS Radu Mihail (Senat), Simina Tulbure, și Diana Buzoianu (Camera Deputaților) am avut ocazia să discutăm cu reprezentanți ai instituțiilor publice responsabile, precum MAI, ANABI, ANITP, DIICOT, ACROPO, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și reprezentanți ai ONG-urilor care se preocupă de aspecte ce țin de prevenția, combaterea traficului de persoane și asigurarea asistenței/protecției victimelor din România.
Din păcate, România continuă să fie pe primul loc la traficul de persoane din Europa Centrală și de Est, statistica fiind dovedită de numeroase rapoarte internaționale. Traficul de persoane este un fenomen de amploare. A devenit un adevărat „cancer al societății” în plină evoluție, reprezentând mai mult decât o simplă activitate infracțională. E o formă modernă de sclavie și un fenomen social cu anumite caracteristici și cauze care-l generează, afectând toate statele, atât cele de origine a victimelor cât și cele de destinație. Aproape jumătate dintre victimele identificate în România sunt minore.
În cadrul dezbaterii am abordat atât subiecte și elemente specifice al necesității de a populariza procedura de identificare și raportare a victimelor, importanța transparentizării datelor, cât și aspecte ce țin de necesitatea coordonării inter-instituționale.
Am subliniat importanța transparentizării și actualizării datelor naționale cu privire la traficul de persoane. Ori, pentru redirecționarea eficientă a resurselor anti-trafic, și așa limitate, e nevoie de o raportare a datelor cu acuratețe, iar accesul la ele trebuie să fie facil, atât pentru decidenți, cât și pentru societatea civilă.
În calitate de deputat USR PLUS - Diaspora, mi-am asumat în cadrul acestui mandat elaborarea unei strategii pro-active la nivelul Grupului parlamentar de a îmbunătăți actele normative naționale pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane, în paralel cu sprijinirea instituțională necesară pentru ONG-urile cu experiență în protecția și recuperarea victimelor supuse mai multor forme de exploatare prin trafic.
De aceea, drept rezultat al acestei dezbateri, ne-am propus să organizăm pe viitor, împreună cu colegii parlamentari USR PLUS, o serie de întâlniri în cadrul unor grupuri de lucru în care să găsim cele mai bune soluții de îmbunătățire a întregului instrumentar pentru coordonare, prevenție, protecție, asistență a victimelor și justiție.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 20 iulie 2024, 13:17
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro