Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
iulian.lorincz@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2020-prezent > Camera Deputaților > Ștefan-Iulian Lőrincz > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Ghervazen Longher (Grupul parlamentar al minorităților naționale)

Într-o declarație politică susținută miercuri, 31 martie 2021, domnul deputat al Uniunii polonezilor din România, Ghervazen Longher, a punctat despre cât de fragile sunt drepturile minorităților în secolul XXI, luând drept exemplu cazul liderului polonezilor din Belarus.

În după-amiaza zilei de marți, 23 martie a acestui an, Andżelika Borys, președinte al Uniunii Polonezilor din Belarus (ZPB), a fost arestată de către autoritățile din Belarus sub pretextul organizării a unui târg tradițional polonez în cinstea Sfântului Cazimir.
Ziua următoare, pe 24 martie, în urma unui proces rapid, aceasta a fost condamnată la 15 zile de arestare.
Această conduită a autorităților din Belarus este caracteristică persecuției politice și este contrară angajamentelor asumate de Belarus în ceea ce privește drepturile minorităților naționale.
Conform art. 1 al Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale, adoptată în Viena la 9 octombrie 1993, „scopul principal al convenției este acela de a specifica că protecția minorităților naționale, care formează o parte integrantă a protecției drepturilor omului, nu intră în domeniul rezervat al statelor. Precizarea că această protecție face parte integrantă din protecția internațională a drepturilor omului nu conferă în nici un fel vreo competență de interpretare a prezentei convenții-cadru organelor instituite prin C.E.D.O.
Articolul se referă la protecția minorităților naționale ca atare și la drepturile și libertățile persoanelor aparținând unor astfel de minorități”.
Președintele Uniunii Polonezilor din Belarus - Andżelika Borys - este un lider foarte respectat al polonezilor ce trăiesc în această țară. Recent realeasă pentru un nou mandat, este cunoscută datorită contribuției ei active și a curajului manifestat în fața autorităților belaruse în menținerea culturii, tradițiilor și a limbii poloneze.
„Suntem împotriva acestor abuzuri și împotriva arestării și condamnării Andżelikăi Borys și facem apel la autoritățile bieloruse pentru eliberarea ei imediată.” – a menționat deputatul Ghervazen Longher.
Arestarea Andzelikăi Borys echivalează cu eliminarea polonezității și nu afectează numai relațiile bune a Belarusiei cu Polonia, ci afectează și multiculturalitatea tradițională din Belarus.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 20 iunie 2024, 6:37
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111 Utilizator:
E-mail: webmaster@cdep.ro